Președintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, trage un semnal de alarmă asupra unei realități cutremurătoare: la fiecare zece zile o persoană cu dizabilități moare în centrele de recuperare din Bistrița-Năsăud din cauze necunoscute!
„Splendidul judeţ Bistriţa-Năsăud a reuşit în sfârşit să se claseze în primele 10 judeţe din ţară (şi nu la fotbal), fără a participa la nici un concurs. Aşa, fără efort, fără nici o intervenţie şi mai ales fără sprijinul deputaţilor şi senatorilor, el reuşeşte incredibila performanţă de a se clasa pe locul 9 în competiţia neagră a morţii, scoasă la iveală de Centrul de Resurse Juridice şi Centrul de Investigaţii Media. 37 de DGAPDC-uri din 37 de judeţe au oferit (uneori constrânse de cererile avocaţilor) date cu privire la numărul de persoane internate în centrele de recuperare din România, în intervalul 2010-2015. Aproape 5.000 de persoane cu dizabilități mintale aflate în grija statului, în instituții închise, dar cu titulaturi ce conțin cuvintele „ocrotire”, „recuperare” sau „reabilitare”, au murit în ultimii aproape cinci ani în Romania, în condiții necunoscute. Oamenii nimănui, copiii cuiva care i-a uitat acolo până la moarte. Pentru că e Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi şi se dau concerte, se fac checuri, se primesc comunicate pompieristice, vă rog, dragii mei să citiţi statistica, să analizaţi tabelul şi, dacă vreţi, să semnaţi şi promovaţi petiţia. De Ziua celor care mor în beznă, de sufletele celor aflaţi la mâna statului. 188 de persoane cu dizabilităţi au închis ochii în ultimii 5 ani în centrele DE RECUPERARE din Bistriţa-Năsăud, un judeţ mic. Adică 37 de morţi pe an, adică 1 mort la 10 zile. Din cauze necunoscute. Statul Român are randamentul unui criminal în serie”, a scris Ana Dragu pe o rețea de socializare, oferind date preluate de la Centrul de Investigații Media care a realizat ieri, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități o statistică a morții... O hartă a morții...
„Harta este rezultatul unui studiu făcut la nivel național în perioada iulie-noiembrie 2015. Am cerut tuturor direcțiilor de asistență socială date despre activitatea lor în ultimii cinci ani, într-un proiect în care Centrul de Investigații Media și Centrul de Resurse Juridice lucrează în parteneriat. În plus, un demers similar a fost facut de Centrul de Resurse Juridice în vara-toamna anului trecut, iar datele din cele două studii au fost compilate. Din datele primite de la aceste direcții, am calculat că, din ianuarie 2010 și până în septembrie 2015, în Romania au murit, în centrele de stat sau private, dar finanțate de stat, 4.568 de persoane. Conform datelor la zi ale Ministerului Muncii, în acest sistem se află 24.592 de persoane” - se arată în articolul jurnaliștilor pe care îl puteți citi AICI.
Jurnaliștii trag un semnal de alarmă înainte de 8 decembrie „când parlamentarii români își dau votul final pe un proiect de lege menit să instituie, în sfârșit, un mecanism independent de monitorizare a activității din aceste centre. O petiție pentru a-i convinge pe parlamentari să accepte monitorizarea independentă a acestor centre ale groazei poate fi semnată AICI ".