Este cunoscut faptul ca gestionarea victoriei este mai complexa decat gestionarea infrangerii.Mai multi lideri si-au rupt capul din cauza evolutiilor necontrolate de dupa victorie decat dupa infrangere.
Echipa USL din consiliul judetean a inregistrat doua victorii succesive :locale si parlamentare.A adunat un capital de incredere mare si un orizont al asteptarilor cetatenilor presant.Trebuie subliniat faptul ca opozitiei i s-au acordat roluri si functii pe masura reprezentarii.Atmosfera in care s-au desfasurat sedintele a fost colegiala.
Presedintele consiliului a stiut sa evite alimentarea tensiunii reziduale din campaniile electorale si erau argumente sa credem ca aceste tensiuni se vor manifesta doar in sfera constructiva.Aprinderea crizei s-a produs dupa eliberarea functiei de vicepresedinte iar inflamarea a devenit vizibila dupa nominalizarea liberalului Dorin Popescu.Trebuie reliefat faptul ca evolutiile din PPDD la nivel national indicau posibilitatea si o mare probabilitate de a fisura aliantele locale cu USL.
Neprezentarea consilierilor PDLsi PPDD la sedinta in care era prevazuta completarea locurilor vacante a marcat faptul ca suntem inca in faza initiala a crizei.Evolutiile erau previzibile .Atmosfera s-a tensionat si s-au produs greseli in ambele tabere.Eu nu-i suspectez pe consilierii PDL ca nu ar avea simtul realitatii si proportia pierderii de incredere .Ei au probleme de constructie organizationala, de refacere a autoritatii si de un imens efort de imagine. Ar trebui sa fie neinspirati pentru a fi interesati de functia de vicepresedinte .Centrul de greutate al efortului lor este de a-si reface imaginea si de recapitalizare a increderii.Dupa alegerea conducerii PDL la nivel national sunt convins ca isi vor mentine atacurile doar prin Traian Basescu si la nivel teritorial isi vor conserva puterea si se vor concentra pe refacerea imaginii.
Participarea la exercitarea puterii din functia de vicepresedinte nu le-ar aduce nici un avantaj ci dimpotriva le-ar minimiza sansele de reconstructie . Miza actiunii lor este “ad personam”.Vechile tensiuni cu liberalul Dorin Popescu au facut ca miza actiunii lor sa fie zadarnicirea posibilitatii ca acesta sa ocupe functia de vicepresedinte si in subsecvent obtinerea unor avantaje in buget. Cred ca alinierea PPDD la scenariul PDL raspunde aspiratiei de a ocupa functia de vicepresedinte,aspiratie a liderilor nationali si nicidecum a celor doi din consiliul judetean.Trebuie sa subliniez faptul ca nu detin date si informatii in acest sens ci doar intuiesc un curs de actiune din mai multe posibile dar cel mai probabil. PPDD in acest curs joaca rolul Insulei Melos intre Sparta si Atena asa cum este descris de Tucidide in “Istoria razboiului Peloponesiac”.
Remarc faptul ca suntem in faza de platou a crizei ,mai mult decat atata nu poate creste in intensitate ci doar se poate prelungi in timp.Nu stiu nimic despre negocierile intre parti si nici nu trebuie sa stiu dar stiu ca situatia trebuie transata cat mai repede.Prelungirea crizei prezinta riscuri pentru toate partile angajate.Ca o concluzie cred ca presedintele consiliului trebuie sa zadarniceasca atacurile politice intre parti,sau sa le mentina la un nivel rational fara a depasi pragul de semnificatie a pericolului atat in amploare cat si in intensitate.In fond, criza in consiliul judetean nu este de ansamblu ci intre liberalul Dorin Popescu si consilierii PDL in care au fost angajati, fara voia lor consilierii PPDD.O relatie interpersonala a generat o criza cu doua dimensiuni,una structurala si una functionala.
Consilierii USL sunt in afara tirului iar cei care urmeaza sa completeze consiliul sunt la categoria victimelor colaterale . Greutatea ,impactul si consecintele crizei cad in exclusivitate pe presedintele Radu Moldovan.El nu poate evita expunerea.Cu calm ,ratiune ,echilibru se pot escalada orice obstacole .Daca la nivel international aplicarea conceptului de “smart power”da rezultate inseamna ca si la nivel judetean este aplicabil.
Col. (Rez.) Ioan Gaftone