Noapte geroasă la Bistriţa! Temperaturile au coborât până la – 17 grade Celsius în această noapte. “Gerul Bobotezei” şi-a arătat colţii cu două zile mai târziu însă bătrânii spun că este „de bine”.
Sărbătoarea Bobotezei este una dintre cele mai importante zile din an. În ziua de Bobotează bătrânii preziceau cum va fi vremea în vara care urma, mai ales că de obicei era frig de crăpa pietrele iar sintagma „Gerul Bobotezei” a devenit din ce în ce mai cunoscută. În ultimii ani însă gerul năpraznic de altă dată s-a mai domolit.
Anul trecut de Bobotează a plouat, iar vorba din bătrâni spune că în cazul în care de Gerul Bobotezei curg streşinile, va fi un an mai sărac. Vechea profeţie s-a împlit anul trecut fiind unul secetos şi sărac.
Nici anul acesta nu a fost frig de Bobotează, semn că urmează un an prost, gerul punând stăpânire peste judeţ abia noaptea trecută. Bătrânii spun că în Ziua de Bobotează dacă gheaţa e subţire pe lacuri, urmează un an secetos iar dacă e cald de Bobotează, va fi o iarna lungă.
Dacă de Gerul Bobotezei zăpada este mare, urmează o vară bogată, cu ploi la timp şi recolte îndestulătoare. Frigul a venit în acest an la două zile după Boboteză, dar bătrânii spun că e bine şi aşa, dacă gerul va ţine până după 19 ianuarie când se sărbătorea după vechiul calendar Botezul Domnului.
Până în 1924, când a fost introdus de către Biserica Ortodoxă Română calendarul Gregorian, Boboteaza se sărbătorea în 19 ianuarie.