180 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Bistriţa împreună cu 30 de elevi de la Liceul Sanitar au valorificat natura prin produse vegetale, în cadrul unui atelier de ECOcreaţie, în care elevii şi-au dovedit din plin potenţialul estetic. Cei mai entuziaşti au realizat chiar şi o Ecomascotă GINA.
Săptămâna aceasta s-a derulat proiectul educaţional Generaţia ECO +, proiect iniţiat de Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, în colaborare cu Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa, fiind coordonat de d-na profesoară Dana Elena Moraru, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa si d-ra profesoară Claudia Ladar de la Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa, împreună cu profesori colaboratori: prof. Ancuţa Mihaiu, prof. Florin Poienaru, prof. Angela Bălan, prof. Măriuca Sabău, prof. Veronica Cîmpeanu, prof. Veronica Horga.
În proiect au fost implicaţi 180 elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa şi 30 elevi de la Liceul Sanitar Bistriţa. Prima activitate şi-a propus să valorifice natura prin produse vegetale, în cadrul unui atelier de ECOcreaţie, în care elevii să-şi dovedească potenţielul estetic; chiar şi produse reciclabile au fost puse în valoare în cadrul aceluiaşi atelier, ceea ce a sugerat elevilor că produsele reciclate de ei pot deveni valoroase şi că produsele vegetale din gospodăria proprie sau cămara bunicii sunt la îndemâna oricui; un grup de elevi de la Liceul Sanitar Bistriţa au ghidat şi au împărtăşit din experienţa lor elevilor mai mici de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa; de asemenea, au participat câteva mămici care au contribuit la realizarea produselor, bucurându-se alături de copii, pentru creaţiile realizate; acestea au fost expuse pe coridoarele şcolii pentru a fi admirate şi pentru a “provoca” colegii de generaţie să participe la acelaşi tip de activităţi.
Activitatea următoare a iniţiat elevii să observe natura, să identifice, să cunoască şi să admire specii rare, aflate chiar în proximitatea lor, astfel s-a vizitat parcul dendrologic Arcalia. Speciile fotografiate de elevi şi identificate cu ajutorul atlaselor de botanică, vor fi prezentatate în jurnalul ECO.
Elevii jurnalişti au surprins în imagini activităţile colegilor şi le vor prezenta în acelaşi jurnal. Cei mai entuziaşti elevi, care au realizat Ecomascota GINA au fost premiaţi cu premiul Generaţia ECO + (în bani); de asemenea au fost premiaţi elevii care au adoptat atitudine ECO pe parcursul activităţilor si la concursul Cine este ECO, câştigă!; nu a fost uitat elevul care a împărtăşit în cel mai ECOinteligent eseu, emoţii si gânduri despre proiect.
Proiectul va continua printr-o campanie de ecologizare în parcul şcolii şi în zona din jurul şcolii, activitate care nu a putut fi desfăşurată în această săptămână din cauza vremii nefavorabile. Aspecte pozitive şi negative din proximitatea şcolii şi din timpul campaniei de ecologizare vor fi surprinse de grupul jurnaliştilor ecologişti, care vor încerca să identifice şi soluţii la acestea. Imaginile culese de elevii jurnalişti vor fi prezentate în jurnalul ECO Generaţia ECO +.
Jurnaliştii ecologişti de la liceu şi din şcoala gimnazialală îşi vor descrie emoţiile, senzaţiile, părerile, trăirile, nemulţumirile şi realizările in jurnalul Generaţia ECO +, care va fi tipărit şi distribuit colegilor din celelalte clase. Elevii au participat cu entuziasm la primele trei activităţi ale proiectului, dovadă fiind feedback favorabil obţinut prin fisele de evaluare ale proiectului şi mulţumirea copiilor implicaţi.
Mulţumim participanţilor la proiect, elevi, părinţi şi profesori deopotrivă! De asemenea, mulţumim conducerii şcolii, d-nei director, prof. Mia Şigovan, pentru susţinerea proiectului!
Succes în continuare proiectului!
Prof. Dana Elena Moraru şi echipa de proiect