Intrarea în faliment a firmei GOMAR LUX scoate la lumină detalii incredibile despre modul în care acționarul majoritar al companiei bistrițene și-a (dez)amăgit partenerii de afaceri. Cu maximă seninătate, Gavrilă Gorea a garantat cu propria avere pentru marfa cumpărată de către GOMAR LUX. Știind clar că nu are nimic!
Unul dintre cei mai vechi parteneri de afaceri ai falimentarei GOMAR LUX este firma bistrițeană IPROEB SA, care a fost principal furnizor de cabluri electrice în primii ani de existență ai companiei deținută de familia Gorea. În ciuda unei datorii de peste 1,3 milioane lei pe care firma IPROEB o are de recuperat de la GOMAR LUX, la momentul ajungerii în instanță a cererii de deschidere a procedurii de faliment a acesteia, la sfârșitul lunii septembrie, furnizorul nu apare pe lista creditorilor înaintată Tribunalului Bistrița-Năsăud. Omisiune intenționată sau nu, nimeni nu știe deocamdată, dar extrem de curioasă în condițiile în care o altă firmă de casă a familiei Gorea, GOMAR ELECTRIC, apare în listă ca principal creditor, cu o sumă ce depășește jumătate din totalul datoriilor de aproape 19 milioane de euro înregistrate de GOMAR LUX.
Relația de afaceri dintre GOMAR LUX și IPROEB este una de poveste. Timp de aproape 20 de ani colaborarea între cele două firme a fost una absolut normală, înregistrând însă o pauză de vreo 4 ani în care IPROEB a refuzat să mai furnizeze marfă către GOMAR LUX. Totuși, în 2013 relațiile contractuale s-au reluat, pentru ca la începutul lunii mai 2014 să se tensioneze brusc după ce GOMAR LUX n-a mai făcut plăți.
Conform unor surse din interiorul IPROEB, care cunosc situația în profunzime, producătorul de cabluri a furnizat marfă constant către GOMAR LUX, în limita a 1,5 milioane de lei (15 miliarde lei vechi), măsură de precauție luată pentru a nu se destabiliza firma în cazul în care clientul ar fi avut probleme cu plățile. IPROEB a primit promisiuni de plată prin bilete la ordin avalizate, adică garantate cu averea proprie a acționarului majoritar, Gavrilă Gorea. În luna mai 2014, GOMAR LUX nu și-a mai onorat promisiunile de plată către IPROEB, fapt ce a determinat furnizorul să încerce recuperarea banilor pentru marfa livrată introducând în bancă biletele la ordin avalizate. Adică, pur și simplu și-a exprimat intenția de a-l executa silit pe Gavrilă Gorea, cel care a garantat cu averea proprie plata mărfii cumpărată de firma sa. Și, surpriză! Iproeb NU a avut ce executa. Pentru că, incredibil dar adevărat, averea personală girată de Gavrilă Gorea nu exista!
Lucrurile nu se opresc aici în cazul GOMAR LUX! Asociatul principal al firmei a vrut să pună la scuteală și bunurile imobile ale GOMAR LUX, cele negirate la bănci, pentru a nu ajunge ”pe mâna” creditorilor! Conform unor înscrisuri recente făcute în cartea funciară la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bistrița-Năsăud, exact în aceeași zi în care firma lui Gavrilă Gorea a înaintat cererea de declanșare a procedurii simplificate de faliment la Tribunalul Bistrița-Năsăud, adică în 19 septembrie 2014, GOMAR LUX a înregistrat promisiunea de vânzare a unor imobile din zona Crainimăt (pe teritoriul comunei Șieu Măgheruș) și a altuia de la Unirea către firma GEVOLT ELECTRIC SRL. Firmă ce aparține nimănui altcuiva decât fiului proprietarului GOMAR LUX și soției sale! Culmea e că GEVOLT ELECTRIC este și ea pe lista creditorilor GOMAR LUX, cu o sumă de peste 6 milioane de lei. Contractul privind promisiunea de vânzare a 5 imobile la Crainimăt și a unuia în cartierul Unirea a fost înregistrat la notar sub numărul 622/18.09.2014 la BPN Oltean Cristina și înregistrat la Cadastru cu următoarea precizare: ”Se notează promisiunea de vânzare-cumpărare a promitentului vânzător SC GOMAR LUX SA în favoarea promitentului cumpărător SC GEVOLT ELECTRIC SRL, cu termen de finalizare a actului sub formă autentică data de 02.03.2015 (...)”.
În fața instanței, GOMAR LUX scoate în evidență faptul că firma are datorii de aproape 19 milioane de euro, dar și că are de recuperat creanțe, conform datelor financiare ale companiei la data de 30.07.2014, de circa 59 milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro). O diferență de vreo 4 milioane de euro pare pierdută pe firul încâlcit al afacerilor...