Garda de Mediu numai de gardă la abaterile asupra mediului nu face! Deși problemele deversărilor în Colibița sunt cunoscute de ani de zile, când ajung prin zonă la controale, inspectorii de mediu verifică, constată și dau avertismente. Și apoi se plâng că le e greu cu măsurile... Noroc cu Comisia Colibița că au prins curaj să dea câteva amenzi...
Situaţia jenantă a Colibiţei este cunoscută de mult timp, iar faptul că majoritatea proprietarilor deversează în lacul de acumulare nu mai este niciun secret. Pentru a stopa deversările autorităţile au constituit o comisie, „Comisia Colibiţa”, condusă de subprefectul Ovidiu Frenţ, care este pusă pe fapte mari. Noroc că odată cu înființarea acestei comisii, Garda de Mediu a prins curaj și a început timid să aplice legea și să dea, după doi ani de avertismente la fiecare control, câteva amenzi.
Astfel, s-au făcut controale la 156 de imobile și, conform informaţiilor transmise de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud, „s-au aplicat amenzi după cum urmează: 30.000 lei la I I Cheregi Adrian Florin Alexandru pentru lipsa autorizaţie de mediu, 30.000 lei la SC Excelsior SRL pentru lipsa autorizaţie de mediu, avertisment la SC Tarnaveanca SRL pentru depozitare neconformă de deşeuri”.
Pe lângă reprezentanţii Gărzii de Mediu, din comisie au făcut parte reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud şi reprezentanţi ai Primăriei Bistriţa-Bârgăului, în a cărei proprietate administrativă se află zona.
În urma unei cereri de informaţii formulate de redacţia Bistriţeanul.ro prin care solicitam informaţii legate de controalele efectuate de Garda de Mediu în ultimii ani şi sancţiunile aplicate, reprezentanţii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, susţin că în perioada 2012-2014 au făcut 22 de controale.
„În ultimii ani, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Bistriţa-Năsăud a efectuat un număr de 22 controale planificate, în urma unor sesizări şi cu alte autorităţi. În urma controalelor au fost aplicate avertismente”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro, comisar Morariu Graţian.
De asemenea, reprezentanţii Gărzii de Mediu susţin că până în momentul în care se va face reţeaua de canalizare, autorităţile se luptă cu morile de vânt, situaţia fiind foarte greu de gestionat şi controlat.
Nu demult, la inaugurarea podului dintre Bistriţa-Bârgăului şi Colibiţa, preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan declara: „Avem rezolvată problema infrastructurii de apă-canal. Aici în Colibiţa sunt lucrări de artă, denivelările de teren duc la costuri foarte mari, e nevoie de multe staţii de pompe şi la canalizare şi la apă.
Am reuşit să găsim soluţii pentru a intra în etapa a doua a Master Planului, cu finanţare pentru reţelele de apă şi canalizare. Avem o bucată foarte mică de canalizare în Miţa, iar în următorul exerciţiu financiar vom avea canalizare şi apă în toată staţiunea Colibiţa”.