61 de parteneri publici și privați, precum și din sectorul asociativ, din 13 localități din Bistrița-Năsăud și una din Cluj, s-au asociat într-o structură asociativă, GAL Ținutul Haiducilor cu scopul de a se dezvolta pe bani europeni. O asociere cu folos! La acest moment sunt finalizate sau în derulare 14 proiecte publice și 19 private.
Autoritățile publice, întreprinzătorii și ONG-urile din Cuzdrioara (jud. Cluj), Ciceu Mihăiești, Petru Rareș, Uriu, Braniștea, Ciceu Giurgești, Negrilești, Căianu Mic, Spermezeu, Târlișua, Zagra, Chiuza, Runcu Salvei și orașul Beclean (jud. Bistrița-Năsăud) au început să își schimbe fața în cei doi ani de la momentul demarării proiectul comun “Funcționarea Grupului de Acțiune Locală, dobândire de competențe și animarea teritoriului” finanțat prin FEADR, Axa 4 LEADER din PNDR 2007-2103, sub-Măsura 431.2, în valoare totală de 2.782.500 EUR.
S-au obținut finanțări, s-au semnat contracte și au fost finalizate sau sunt în curs de implementare 14 proiecte asumate de către administrațiile locale și 19 venite din sfera privată. Echipa GAL Ținutul Haiducilor a depus un proiect dedicat întregului teritoriu: e-coop – DETA(Durabil, Ecologic, Tradițional, Autentic) - Cooperativa rurală instrument de coordonare a marketingului rural, aflat în faza de contractare.
Trei proiecte, în valoare totală de 299.370 EUR, au fost implementate în sfera privată de către investitori din comunele Chiuza și Uriu, pe obiectivul operațional Sprijinirea înființării și dezvoltării afacerilor. Rezultate? 3 persoane fizice autorizate constituite, 9 locuri de muncă create. Plus 19 utilaje agricole achiziționate: tractoare, încărcătoare frontale, pluguri, prese de baloți rotunzi, grape cu discuri, culegătoare de porumb, clești de baloți cu ajutorul cărora oamenii trec de la sapă la practicarea unei agriculturi moderne.
Alte trei proiecte, în valoare totală de 299.171 EUR, pe obiectivul operațional Creșterea atractivității zonelor turistice, sunt în implementare: unul al administrației publice din Ciceu Mihăiești și două private, care vizează dezvoltarea infrastructurii de cazare în comunele Braniștea și Uriu. 196.056 EUR s-au obținut pentru Modernizarea drum de acces Cetatea Ciceului – comuna Ciceu Mihăiești, care va contribui major la punereas în valoare a unui obiectiv turistic extrem de important de pe teritoriul GAL Ținutul Haiducilor.
Un alt proiect în implementare pe teritoriul comunei Ciceu Mihăiești aparține firmei POMBIS și a fost depus pe Măsura 121 din PNDR – Modernizarea exploatațiilor agricole.
Având posibilitatea de a solicita finanțări pe Măsura 112 din PNDR – Instalarea tinerilor fermieri, oamenii din teritoriul GAL Ținutul Haiducilor nu au ezitat. Un număr de 13 tineri fermieri (Zăgrean Ioan, Sărmaş Ioan-Sabin și Androne Marius în comuna Runcu Salvei, Florea Haitonic Vasile în satul Ciceu-Giurgești, Purja Anca-Iuliana în satul Agrieș, comuna Tîrlișua, Bud Viorica în satul Ciceu-Mihaiesti, Panait Catalin Cristian în Uriu, Macra Victor Pavel, Vlașin Dumitru George și Macra Domnița Maria în comuna Zagra, Hatos Alexandra în satul Baţa,comuna Petru-Rareş, Szanto Szilard Karoly, în satul Săsarm, comuna Chiuza, Moldovan Ioan Alexandru în satul Căianu Mare, comuna Căianu Mic, în satul Perișor) implementează proiecte menite să contribuie la dezvoltarea micilor lor afaceri în zootehnie sau agricultură. Valoarea însumată a acestor proiecte este de 488.000 EUR.
O altă prioritate a GAL Ținutul Haiducilor este Regenerarea urbană și locală a comunităților. Renovarea centru cultural Liviu Rebreanu în comuna Chiuza este un proiect, în valoare de 149.005 EUR, aflat în implementare pe teritoriul GAL Ținutul Haiducilor.
8 proiecte, în valoare totală de 480.898 EUR, menite să crească nivelul de trai al populației și să încurajeze tinerii să rămână în zonă, prin oferirea unor servicii publice de calitate, la standarde europene, sunt finalizate sau în implementare în comunele GAL Ținutul Haiducilor. Autoritățile publice au solicitat și au primit bani europeni pentru realizarea de parcuri, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport sau piețe.
Finalizate sunt proiectele de la Braniștea - Amenajarea spațiului public de recreere pentru populația rurală (teren de fotbal cu gazon artificial și nocturnă, teren de tenis cu piciorul, parcare cu 38 de locuri, alei pietonale din lemn și asfalt, spațiu verde, alei înierbate din andezit, pergole din lemn), Spermezeu - Amenajare parc, spații verzi și loc de joacă (în imediata vecinătate a terenului de fotbal existent în localitate, care aduce plus valoare unei zone dedicată activităților în aer liber, sportului și agrementului), Căianu Mic - Amenajare parc, spații verzi şi loc de joacă pentru copii (amenajarea unui parc cu zone distincte pentru joacă și odihnă în zona Căminului Cultural din localitate).
Nu au fost ignorate nici problemele de mediu de pe teritoriul GAL Ținutul Haiducilor. Trei primării, Negrilești, Căianu Mic și Ciceu Giurgești derulează proiecte de realizare îndiguiri, amenajări și decolmatări cursuri de apă, în valoare totală de 600.000 EUR, pentru a elimina riscurile de mediu din comunele lor.
Informații suplimentare se pot obține de la Asociația Grupul de Acțiune Locală Ținutul Haiducilor, accesând site-ul www.galtinutulhaiducilor.ro, prin telefon, la numărul 0371.408.616 sau direct la sediul GAL din Beclean, Zona de Agrement Figa.