Informația a fost publicată astăzi de ziardecluj.ro. Cei doi verișori se aflau pe lista martorilor propuși pentru a fi audiați în dosarul deschis împotriva Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj și al Agenției Naționale de Transplant.
"La nouă luni de la data formulării plângerii penale față de Institutul de Urologie din Cluj de către Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie “Cladiu Safta”, pentru abuz în serviciu, cercetările în dosar bat pasul pe loc. Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Cluj-Napoca încep abia acum să audieze martorii. Printre martorii propuși de asociație se numară și Gabriela Miciu și Viorel Bora, cei doi tineri dependenți de dializa, care au murit săptămâna trecută într-un tragic accident rutier" scrie ziardecluj.ro.
Colegii din Cluj spun că Emanuel Ungureanu a depus la finele lunii septembrie 2013 o plângere penală împotriva Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj și al Agenției Naționale de Transplant, pentru infracțiunea de “abuz în serviciu”. De atunci și până acum au trecut nouă luni și niciunul dintre cei nouă martori propuși de Asociație pentru a fi audiați nu au fost chemați la discuții de procurori. Pe lista celor nouă se aflau și cei doi bistrițeni morți în cumplitul accident de miercurea trecută. Gabriela suferise două transplanturi renale dar niciunul nu a fost reușit iar verișorul lei, Viorel avusese și el o astfel de intervenție, de asemenea nereușită.
Surse apropiate anchetei au declarat ziariștilor clujeni că doi dintre martorii-cheie din dosar erau cei doi tineri din județul nostru care au murit în timp ce se întorceau acasă de la Cluj, unde fuseseră la dializă.
Totuși, Emanuel Ungureanu a declarat că nu poate confirma, dar nici infirma calitatea de martor ai celor doi. El a mai declarat, pentru Ziar de Cluj, că a "propus nouă martori pentru a fi audiați în acest dosar, tineri dependenți de dializă sau aparținători ai acestora. Asociația a solicitat, de asemenea, ca tinerii să fie audiați conform procedurilor speciale, ca și martori amenințați, dat fiind faptul că mare parte din ei se află pe listele de așteptare pentru un transplant renal, iar protejarea identității lor ar fi necesară".
În plângerea penală făcută de Emanuel Ungureanu acesta cere procurorilor să verifice dacă în cazul transplantului renal suferit de actorul Alexandru Arșinel, anul trecut, au fost respectate toate reglementarile și nu s-a încălcat nicio regulă de către Institutul de Urologie din Cluj, condus de profesorul Mihai Lucan referindu-se la cazul celor doi verișori aflați de ani de zile în așteptarea unui transplant care să le salveze viața.
Acestea explica în plângere că "la sfârșitul lunii august 2013, opinia publică din România a fost informată printr-o conferință de presă organizată de conducerea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca de faptul ca Alexandru Arșinel a efectuat un transplant renal de la un donator în moarte cerebrală. Aceasta i-a contrariat pe membrii asociației, care sunt tineri cu insuficiență renală cronică, tratați prin hemodializă de trei ori pe săptămână. Aceștia își așteaptă ani de zile rândul pe lista de așteptare, fiind nevoiți ca în acest interval să meargă de trei ori pe săptămână, cu salvarea, la un centru de dializă, stând patru ore pe un pat, conectați la un aparat. Anul trecut, o tânără studentă la medicină, care nu împlinise 20 de ani, a părăsit această lume, după ce efectuase 7 ani dializa, în așteptarea unui transplant. (...) În prezent, o tânără din Bistrița, Gabriela Miciu face dializa de 10 ani, nereușind în acest timp să facă un transplant renal funcțional. În aceeași situatie se află și Viorel Bora, verișorul Gabrielei (...). În schimb Alexandru Arșinel, care nu a făcut nici o zi de dializă, după trei zile de la înscrierea pe lista de așteptare a efectuat un transplant renal".
Puteți cititi AICI despre tragedia vieții celor doi copii bolnavi.