Frigul din această primăvară este de vină pentru pteţurile ridicate ale legumelor şi fructelor româneşti, spun comercianţii din pieţe. Producţia din acest an este mult mai mică decât se aşteptau comercianţii, iar preţul la unele fructe şi legume este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Au investit mult pentru producţia din acest an şi, dacă vor să nu iasă în pierdere, trebuie să practice preţuri mari! Agricultorii şi comercianţii de legume şi fructe sunt dezamagiţi de recolta slabă din acest an. Aceştia dau vina pe frigul din această primăvară şi spun că din acest motiv culturile lor nu s-au dezvoltat aşa cum era de aşteptat.
Pentru că producţia e mică şi cererea mare comercianţii profită de acest lucru şi cresc considerabil preţurile la legume şi fructe.
Spre exemplu, un kilogram de cartofi noi se vinde chiar şi cu 3,5 lei, păstăile chiar şi cu 11 lei kilogramul, iar castraveţii româneşti costă 5 lei kilogramul. Roşiile cultivate de români în sere se pot cumpăra de la piaţă cu preţuri de cel puţin 7 lei, iar salata se găseşte cu 2 lei bucata.
Nici fructele nu au preţuri mai mici. Spre exemplu, cireşele româneşti se vând chiar şi cu 40 de lei kilogramul, iar căpşunii, fructe de sezon, costă 10-13 lei kilogramul.
„Am fost la piaţă să fac cumpărături şi preţutile sunt foarte mari. Roşiile şi castraveţii sunt foarte scumpi, iar păstăile nici nu îţi vine să le cumperi când vezi cât costă. Despre cireşe şi căpşuni nici nu mai vorbesc, sunt mai scumpe decât carnea”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Angela B.
Comercianţii nu mai sunt la fel de darnici ca în alţi ani şi lasă din preţ doar celor care cumpără cantităţi mari.