Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  14 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Frigiderul din Turnul Slăninilor

27/01/2013 11:22:59  
Înainte cu mult să se inventeze frigiderul, saşii au găsit un loc ingenios în care să îşi depoziteze alimentele.

Într-una din încăperile turnurilor de apărare împotriva atacatorilor. Aici au construit o cameră în care îşi puneau slănina peste vară. Era locul ideal. Zidurile groase de 2 metri păstrau o răcoare ca în frigider iar orificiile prin care santinelele trăgeau cu puşca, asigurau o bună aerisire. Aşa se face că slănina căpăta un gust deosebit şi nu se altera.

Un astfel de turn există de peste 500 de ani în Dumitra. Aici saşii îşi ţineau slănina sau carnea de porc după ce o afumau. Asta se întâmpla în jurul anilor 1488, de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Preotul Ioan Moldovan ne spune că Turnul Slăninilor era folosit mai ales vara. Daniel Andronesi, unul din localnici, îşi aminteşte de acest turn de când era mic. Se juca prin el împreună cu prietenii. Nu s-a schimbat cu nimic... Ştie de la bunici că într-una din încăperi, saşii îşi ţineau slănina. Şi acum se mai observă cuiele din lemn pe care atârnau produsele.

Fiecare familie avea câte un cui pe care îşi atârnau slănina, oasele, coastele sau carnea de porc. Odată pe săptămână se deschidea această cameră, nu în fiecare zi. Sâmbăta, la o ora fixă, se trăgeau clopotele iar saşii veneau să îşi taie din slănină cât să le ajungă până sâmbăta urmatoare.

De ce o ţineau aici şi nu în afumători? Unii spun că riscul de incendiu era mare iar saşii, practici din fire, au ales o cale mai sigură pentru a-şi păstra alimentele.

Cum se putea construi un turn atât de impunător? Daniel Andronesi spune că Dumitra era o comună foarte bogată. „Aici era apă, piatră, lemn sau lut. Resurse naturale foarte multe. Piatră de construcţie a fost din belşug. Probabil că au ridicat pe parcurs”.

Când au plecat de aici, în anul 1945, au dus cu ei doar strictul necesar. Tatăl preotului Ioan Moldovan îi povestea că într-o zi de duminică, din septembrie, pe când era la joc, l-au obligat pe el şi pe un alt fecior din sat, să îi conducă până la graniţă. I-au dus până în judeţul Sălaj. Noaptea, au desprins boii de la jug şi s-au întors acasă, lăsându-i acolo pe saşi care au ajuns în Austria după 2 luni şi jumătate, plini de păduchi, murdari şi înfometaţi.

“Au lăsat în Dumitra case mari, beciuri pline cu vin, porumb, cartofi şi grâu”. Aşa au ajuns ca cei 30 de români care locuiau cu ei şi le erau slugi, să rămână în avuţia lor. Au venit apoi şi alţi români din alte sate...

Mirosul slăninii proaspete nu se mai simte de multă vreme, mărturie au rămas doar grinzile si cuiele din lemn, pe care saşii îşi atârnau slănina.

Lia SAS

7634 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2023 Bistrițeanul.ro