Trei dintre cele mai tari firme de construcții își dispută ofertele pentru extinderea și modernizarea unui sediu destinat Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor. Licitația a avut loc în octombrie, dar de atunci giganții Frasinul, Creativ Group și Indcon se contestă reciproc și râvnesc la contractul estimat la aproximativ 14 MILIARDE..
Clădirea ce va fi extinsă este situată în curtea Bibliotecii Județene și este deja finisată. Practic, doar garajul existent ar urma să fie etajat. La această oră, pereții interiori sunt gletuiți, este montată gresie, pereții exteriori sunt izolați și finisați. De asemenea acoperișul este aproape nou. Cu toate astea, modernizarea este estimată la 1.370.000 de lei, aproximativ (300.000 de euro). Clădirea a aparținut Băncii de Investiții, apoi Oficiului de Cadastru și acum este a Consiliului Județean.
Extinderea și re-modernizarea ar costa cam 550 de euro pe metru pătrat, dar în condițiile în care clădirea este finisată pare o sumă URIAȘĂ. Nu degeaba, patronii Creativ Group, SC Frasinul și SC Indcon SA privesc cu JIND la contractul cu Consiliul Județean.
Consiliul Național de Atribuire a Contestațiilor a solicitat ca beneficiarul să reia procedurile de atribuire a contractului, până acum existând o serie de nereguli în organizarea licitației și selectarea ofertanților.
Consiliul Județean a pus la bătaie 14 MILIARDE pentru modernizarea unei clădiri gata-FINISATE
Situație existentă: Imobilul existent are suprafaţa construită de 140 mp, în regim de înălţime de P+M, fundaţii din beton sub zidurile exterioare de cărămidă şi fundaţii de piatră aşezată sub pereţii interiori din lemn. Pereţii exteriori din cărămidă au 25 cm grosime, planşeul peste parter şi peste mansardă este din lemn, şarpanta în 2 pante este din lemn şi învelitoarea este din ţiglă solzi. Pereţii interiori despărţitori situaţi la parter şi la mansardă sunt din lemn şi căptuşiţi cu plăci de rigips. Imobilul este racordat la reţeaua electrică stradală, are instalaţie electrică interioară de iluminat şi forţă, are instalaţie de încălzire centrală pe bază de termotecă proprie, alimentată de la reţeaua de gaze naturale şi are instalaţie de apă şi canalizare la grupurile sanitare. Garajul existent are suprafaţa construită de 41 mp şi regim de înălţime P. Această construcţie are fundaţie din beton, pereţi din cărămidă de 25 cm grosime, şarpantă din lemn în 2 pante şi învelitoare din ţiglă solzi.
Propuneri:
Spaţiul existent din imobilul cu P+M se modifică şi se completează cu o adăugire cu D+P+E conform temei de proiectare, dimensionându-se funcţiunile cerute în limita suprafeţelor realizate prin proiect.
Prin modificarea unor pereţi interiori se propune la parter un acces principal din strada Dogarilor, sub un corp pe parter care va cuprinde windfang şi paza, iar la corpul P+M se realizează un hol public, 2 birouri, starea civilă şi arhiva zilnică. Centrala termică va avea acces separat din exterior.
Holul public se extinde în corpul D+P+M şi este legat de biroul evidenţă, ghişeul unic şi grupul sanitar şi casa scării care face legătura cu accesul de serviciu demisol etaj şi pod. Mansarda şi etajul sunt destinate birourilor şi grupului sanitar.
Peste intrare este propusă o terasă circulabilă descoperită cu acces din biroul secretariatului, în suprafaţă de 18,70 mp. Se propune reabilitarea în totalitate a clădirii, respectiv extinderea acesteia în regim D+P+M , refacerea mansardei peste clădirea existentă. Se va realiza extinderea în vederea obținerii de spații suplimentare necesare scopului pentru care a fost destinată. Suprafața utilă a sediului, după extindere va fi de aproximativ 550 mp.
Larionesi, Mariș și “baronul” Chiș se duelează pentru contractul plătit din bani publici
Creativ Grup își dorește contractul de modernizare a clădirii și a participat la licitație, fiind una din firmele cu experiență în astfel de lucrări. Firma deținută de Călin Mariș a modernizat Biserica Evanghelică și se ocupă de modernizarea Casei de Cultură, proiect în valoare de 7.3 milioane de lei, finanțat din bani europeni)
Atât Indcon SA cât și Frasinul au derulat contracte cu instituțiile publice. Dintre cele mai importante lucrări ale lui Gavril Chiș, supranumit Baronul, amintim contractele cu Spitalul Județean, respectiv modernizarea secției de Oncologie și a secției T.B.C, contracte cu Primăria Bistrița (modernizarea atelierelor de la Liceul Sportiv, precum și modernizarea sediului Consiliul Județean - în mandatul lui Liviu Rusu).
SC Frasinul este firma lui Traian Larionesi, om de afaceri influent de pe Valea Anieșului. SC Frasinul a câștigat o serie de lucrări de modernizări drumuri, în actualul mandat al lui Radu Moldovan, dar a colaborat și cu fosta administrație.
Aproximativ 550 de euro pe metru pătrat construit ar costa modernizarea și extinderea imobilului (care este gata-finisat la această oră) unde se va muta Evidența Persoanelor.
Lucrările estimate la 14 MILIARDE ar dura aproximativ 18 luni de la semnarea contractului. Mușchetarii Larionesi, Chiș și Mariș se contestă reciproc de aproape 5 luni de zile pentru acest contract…