Pe drumul european care face legătura între Bistriţa şi Suceava, la majoritatea trecerilor la nivel cu calea ferată, vă întâmpină frăguţele aromate la găletuţă. AFLĂ cât costă şi care sunt cei mai buni clienţi:
Cu toate că sezonul frăguţele este spre sfârşit, aceste fructe delicioase se dovedesc a fi o adevărată afacere de sezon pentru şomerii care încă sunt în căutarea unui loc de muncă, dar mai ales pentru săraci. De la 30 lei o găletuţă de circa 500 de grame, până la aproximativ 150 de lei pentru o găleată de 5 kg plină ochi cu fructele aromate, negustorii îmbie trecătorii cu frăguţe. Fără conservanţi, fără E-uri, ecologice!
Delicioase pentru dulceţuri şi prăjituri, sau pur şi simplu pentru îngheţată sau o spumă aromată, frăguţele sunt foarte căutate. Munca migăloasă pe care o implică adunatul frăguţelor stabilesc preţul şi îi ajută pe negustori să câştige câţiva bănuţi cinstiţi.
„Pentru a umple o găleată de 5 kilograme muncim cam trei ore. Batem zilnic pe jos cam 20 de kilometri pentru că nu găsim frăguţe oriunde. Avem de umblat pe toate dealurile să putem culege cât să ne facem bani de o pâine”, spune o tânără care vinde de câteva zile frăguţele la trecerea la nivel cu calea ferată din Susenii Bîrgăului.
Muncesc în echipă, mai ales pentru că sezonul frăguţelor este scurt şi trebuie să se mişte repede. Negustorii spun că cei mai buni cumpărători sunt cei care au maşini străine. Ei nu se zgârcesc la bani şi nu negociază, ba chiar oferă mai mulţi bani decât cer aceştia.
Pentru că e aproape gata sezonul frăguţelor, negustorii aşteaptă să se coacă zmeura, murele şi afinele pentru a mai câştiga ceva bănuţi pentru a se putea întreţine.