Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  23 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO/VIDEO. Veronica Bălan – 10 ani de ansamblu „Dor Românesc”. Surpriza de netăgăduit a serii

29/03/2018 15:47:00  
A fost, o spun cu încântare, un spectacol folcloric complet, profesionist. În plus, de această dată, cu o mare încărcătură patriotică – surpriza de netăgăduit a serii, ceea ce a făcut ca totul să fie mai aproape de sufletul oamenilor! Ce mult contează ca actul artistic să se petreacă pe aceeași lungime de undă cu sufletul tău...

„Promisiune făcută, promisiune ținută”! De aici aș fi început, în mod obișnuit, cronica mea de spectacol, pentru „întâmplarea” artistică de aseară, 28 martie, de la Centrul Cultural „Dacia”. Mă refer la angajamentul luat de directorul artistic al Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, celebra și îndrăgita noastră interpretă Matilda Pascal-Cojocărița: nicio lună, fără un spectacol „de suflet” și folclor adevărat, din tezaurul genetic al neamului nostru românesc!

(Apropo, am constatat cu bucurie, că numărul iubitorilor de folclor, la „Dacia” a crescut și crește spectaculos. Am remarcat, pe lângă „obișnuiții casei”, prieteni din Dej, Zalău și chiar din Reghin, nu mai zic din Beclean și Năsăud. E de bine, stimată doamnă Matilda! Mai aveți puțin și o să ajungeți la vorba mea: casa închisă! Veți juca cu „casa închisă”, adică toate locurile ocupate!, la fiecare seară de folclor oferită cu atâta dăruire de artiștii pe care-i conduceți, sau invitați!)

Aș fi vorbit de „gazda” serii – VERONICA BĂLAN, ce voce minunată și cât patos și implicare în tot ceea ce face pe scenă!

I-aș fi pomenit pe artiștii, invitați ai sărbătoritei: Mărioara Precup Stoica, decan de vârstă al celor aflați în scenă aseară – 77 de ani de viață și 60 de carieră artistică! Felicitări distinsă doamnă!

pe interpretul iubit de atâtea generații de spectatori, Anton Todică:

Cristina Bugnar, Mărioara Dragotă, Georgiana Lobonț și mulți alții. La bisuri, surprizele plăcute le-au oferit, de această dată „Trișcașii din Leșu”, grup compact de fluerași, acum și cu interpretare vocală, conduși de profesorul Nicolae Lupșan :

suitele excepționale de dansuri, din toate zonele folclorice ale județului nostru, prelucrate și puse în scenă de genialul coregraf Adi Pașcu:

și îndrăgita cântăreață de la Mureș, Leontina Pop! Prezentarea a fost asigurată de prietenul oricărei manifestări de gen, din județul nostru: poetul, etnograful, realizatorul radio-Tv și jurnalistul de marcă – Menuț Maximinian. Totul, firește, cu ilustrațiile foto-video de rigoare...

Dar nu a fost să fie numai atât! Evenimentul neprevăzut, dar dorit, așteptat, de toți cei ce simt cu adevărat românește, a fost Declarația de Unire rostită în data de 27 martie, în plenul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de președintele său, domnul Emil Radu Moldovan, în numele bistrițenilor, năsăudenilor, a tuturor românilor de pe aceste meleaguri de legendă - „Unire în cuget și simțire”! cu toți cei ce simt la fel, dincolo de Prut, în Raionul Glodeni.

Domnul Ion Leucă, președintele Raionului Glodeni, însoțit de alți oficiali unioniști din, încă Republica Moldova, inventată artificial de tovarășii sovietici... Asta, în anul Centenarului Marii Uniri din 1918! Imaginați-vă că toți acești oameni de suflet, frații noștri de dincolo de Prut, au fost în sală aseară, la spectacolul Veronicăi Bălan!

 

și

 Plus o seamă de primari, de frunte, din județul nostru.Totul a căpătat o înaltă conotație patriotică. S-a declarat de pe scenă, s-a vorbit și s-a cântat despre Unire, despre România Mare, fără ifose politice, fără politicianism, fără ditirambi patriotarzi. Tocmai de aceea, publicul a vibrat la discursurile succinte, rostite din inimă de românii Ion Leucă, Emil Radu Moldovan, Nicolae Lupșan, Ioan Pop, Gavril Țărmure și Nicolae Gălățan.

Temperatura sălii a devenit caniculară când Leontina Pop a interpretat secularul cânt: „Românie colțișor de rai”, urmată de o priceasnă de rugă și mulțumire către Dumnezeu! Lumea a aplaudat în picioare minute în șir. S-a strigat pentru „Unire”, „bravo” și „bis”.

A fost, o spun iarăși și iarăși cu încântare, un spectacol folcloric complet, profesionist, în plus, de această dată, cu o mare încărcătură patriotică – surpriza de netăgăduit a serii, ceea ce a făcut ca totul să fie și mai interesant, mai aproape de sufletul oamenilor!

Ce mult contează ca actul artistic să se petreacă pe aceeași lungime de undă cu sufletul tău, să trăiești acea senzație unică, de unitate, ca un curent electric de joasă tensiune, ce te reunește cu cel sau cea de lângă tine, de fapt cu întreaga sală.

No comment! Felicitări artiștilor și organizatorilor, invitaților de marcă ai momentului!

Mircea Seleușan

1695 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro