Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  48 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Un spectaculos foc de artificii a încheiat Nunta Zamfirei

31/07/2017 22:44:01 Ioana BRADEA  
La sfârşitul a patru zile de spectacole de dansuri populare din toate colţurile lumii, bistriţenii au avut parte astă-seară, în piaţa din faţa Palatului Culturii de un ultim show dinamic, plin de veselie şi culoare. Un spectaculos foc de artificii a încheiat ediţia cu numărul 22 a festivalului.

Pe scenă au urcat astă-seară formaţiile din Polonia, India, Grecia, Vietnam, Serbia, Turcia şi Ucraina, fiecare ansamblu primind din partea organizatorilor câte o diplomă de excelenţă.

Spectacolul serii a început cu Ansamblul ”Regional” din Podegro (Polonia), înfiinţat din 1937, formaţie care are în repertoriu obiceiuri, ritualuri, dansuri, cântece din regiunea Podegrove Lach. Varietatea costumelor impresionează prin bogăția coloristică a broderiilor și a ornamentelor, ansamblul primind multe premii și distincții de-a lungul timpului, precum medalia de aur în 1968, 1972, 1976 și 2008 la Festivalul International de Folclor Montan din Zakopane. Unul din cele mai însemnate premii a fost Premiul Oscar Kolberg cu care ansamblul a fost distins la 2 octombrie 2008 la Varșovia. Orchestra și ansamblul au mai apărut pe scene din în străinătate în Franța, Spania, Cehoslovacia, Germania, Ungaria, Yugoslavia, Danemarca, Belgia, Grecia, Macedonia, Serbia și China, coregraful ansamblului fiind Krzysztof Sułkowski.

Dansatorii indieni de la SPANDAN, un ONG înființat în 1989 în orașul Ahmedabad, din statul Gujarat, India, au cucerit, de asemenea, inimile bistriţenilor. Semnificaţia cuvântului spandan se referă la bătaia inimiii sau încrețituri pe o apă liniștită. SPANDAN a fost activ în promovarea dansurilor populare din India de la înființare, răspândind cultura bogată a dansurilor populare în India și peste hotare, în turnee prin diferite țări ca Polonia, Ucraina, Germania, Italia, Olanda, Cipru, Turcia, Belgia, Cehia, Franța, Croația etc. pentru a răspândi bogăția folcorului din India.

Din Grecia, Asociația culturală Pyrgetos/Sykourio, înființată în 1979, a smuls ropote de aplauze cu faimosul dans din Zorba Grecul cu un grup din care fac parte 100 de dansatori de toate vârstele, dintre care o parte au dansat şi pe scenă la Nunta Zamfirei. De la înființare, grupul de dansatori a participat cu succes la festivaluri de dansuri tradiționale din întreaga Grecie și din străinătate bucurându-se de ecouri excelente în media pentru prezentare și pentru promovarea moștenirii culturale.

Cireşasa de pe tortul festivalului rămân frumoasele artiste din Vietnam, alături de ceilalţi actori şi instrumentişti de la teatrul ”AU CO” din Hanoi, din nordul Vietnamului. Este cel mai mare teatru din țară, grupul fiind compus din mai multe categorii de artiști: instrumentiști, cântăreți și dansatori nu doar de piese moderne ci și tradiționale. Au susţinut până acum spectacole  în țară, dar și în peste 100 de alte țări și au obținut distincții din partea gazdelor.

Pe scenă au urcat şi dansatorii din Serbia, reprezentând Societatea Culturală Academică Artistică "Ivo Lola Ribar", înființată în 1944, principala societate de artă pentru amatori din Serbia. Ansamblul folcloric a dat mai mult de 6000 de concerte și spectacole în peste 60 de țări din toată lumea. Aceste concerte au adus ansamblului numeroase distincții. Una din cele mai importante distincții este locul întâi și marele premiu al festivalului de la Dijon, cel mai important festival de folclor din lume. Ansamblul a mai câștigat locuri întâi la festivalul european de folclor de la Kiev în mai 2005, și la festivalul din Gorizia, Italia (2011), rotunjind istoria acestui ansamblu valoros pe plan mondial.

Dansatorii din Turcia au impresionat, de asemenea publicul bistriţean cu un dans masculin plin de energie. Din 2010, formația a participat la patru festivaluri concurs în Turcia și a câștigat de trei ori competiția universitară din țara de origine, fiind invitată şi la concertul de deschidere al campionatelor universitare de lupte libere din Çorum. Toți membrii formației sunt studenți ai Conservatorului de Stat din Dicle, la secția Dansuri populare. De obicei formația este alcătuită din 16 fete și 16 băieți care dansează pe muzică înregistrată pe CD, dansurile provenind din regiunea Diyarbakır, însă dansatorii se pricep şi la alte dansuri tradiţionale turcești (Zeybek, Horon, Karşılama etc.)

Tinerii din Ucraina, de la Ansamblul folcloric de dansuri Gorytsvit au încheiat plini de optimism şi energie seria spectacolelor de dans. Formaţia este laureată a unor festivaluri internaționale, câștigând premiul 1 la edițiile 12 și 13 ale Festivalului Universal pentru tineret și studenți la Moscova și Fenian, câștigătorul concursului internațional de dans cu participarea a 44 de țări de la Dijon (Franța), deținătorul trofeului “Colierul de Aur” și câștigătorul premiului de popularitate (1991 şi 1996 Dijon, Franța), câștigător al festivalurilor ucrainiene regionale și republicane.

Un spectaculos foc de artificii de câteva minute a încheiat ultima seară a festivalului Nunta Zamfirei, pe acordurile imnului devenit deja celebru...

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro