Când programa şcolară este atât de încărcată şi resursele insuficiente, când îţi exersezi zilnic răbdarea în faţa unor clase pline până la refuz de copii – e greu să-ţi imaginezi că printre ei şi-ar găsi loc un copil cu nevoi speciale care, fără ajutorul tău nu va absolvi niciodată un liceu şi nu avea niciun loc de muncă...
Un diagnostic catastrofal sau doar lipsa unor intervenţii terapeutice potrivite şi a unui sprijin educaţional esenţial vor transforma un copil cu nevoi speciale într-un asistat social petru tot restul vieţii.
Potrivit Institutului de Politici Publice, în România există circa 30.000 de copii cu dizabilităţi neşcolarizaţi. Majoritatea nu au trecut niciodată pragul unei grădiniţe sau al unei săli de clasă.
Alţii poate nu ies din curtea casei decât pentru vizite la medic. Nu li se permite să demonstreze ce pot, să ne inspire prin curajul şi talentele lor. sunt victime ale unui sistem nedrept în care, uneori şi celor puternici şi sănătoşi le este greu să-şi facă un drum în viaţă...
Conştienţi de această realitate dureroasă, câţiva parteneri au reuşit să ducă la bun sfârşit un impresionant proiect – numit de ei “un prim pas” prin care să contribuie concret la integrarea copiilor cu nevoi speciale şi a copiilor provenind din grupuri vulnerabile.
A fost vorba despre Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, în calitate de Promotor de Proiect, şi partenerii săi – Asociația Autism Europa Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița- Năsăud, Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița și Fundația Stiftelsen Radarveien, Oslo, Norvegia.
Proiectul intitulat „Dezvoltarea de strategii și politici pentru a acorda șanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile” a fost derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Ioan Ioja, coordonatorul de proiect din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Simona Konradi au prezentat invitaţilor rezultatele proiectului, dar şi Strategia judeţeană de integrarea a copiilor cu CES, în timp ce Ana Dragu, preşedintele Centrului de Resurse şi Referinţă în autism “Micul Prinţ” a prezentat detalii despre activitatea de evaluare a copiilor şi terapia gratuită de care aceştia au avut parte.
Au luat cuvântul şi două dintre mamele implicate direct în proiect, una dintre ele povestind, cu lacrimi în ochi, faptul că băiatul ei nu a vrut să-şi mănânce biscuiţii primiţi la ultima întâlnire de terapie – ca să-i păstreze drept amintire pentru totdeauna, tulburat de despărţirea de terapeutul pe care îl considera acum prieten...
Au mai fost invitate să vorbească şi Cătălina Sucilea – despre adaptarea programei şcolare şi elaborarea unor planuri de intervenţie personalizată, Monica Halaszi (directorul Casei Corpului Didactic) – despre activitatea de formare a cadrelor didactice, Daniela Danea, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr 4, acolo unde, graţie acestui proiect a fost dezvoltat un Centru Educațional pentru copiii cu tulburări de dezvoltare, Cristina Harap – despre Registrul Judeţean al Persoanelor cu dificultăţi de învăţare, învăţătoarea şi scriitoarea Nadia Urian, de la Şcoala Gimnazială din Cristeştii Ciceului.
Mai multe detalii despre acest proiect puteţi să citiţi accesând linkul de mai jos:
BISTRIŢA: Un proiect extraordinar, dedicat copiilor aparținând grupurilor vulnerabile, a ajuns la final