Asociaţia „Filantropia Ortodoxă" are în dotare o ambulanţă de tip A cu care va face transportul persoanelor care nu trebuie asistate. Serviciul va fi gratuit pentru cazurile sociale, dar şi pentru cei care au asigurare de sănătate, transportul celor din urmă urmând a fi decontat de CAS BN.
Autospeciala pentru transport a fost adusă de la Cluj şi a fost primită de cei de la asociaţie printr-o donaţie şi este destinată persoanelor care nu necesită monitorizare sau îngrijiri speciale pe durata transportului. Serviciul de Ambulanţă „Filantropia Ortodoxă" este ideal pentru pacienţii nedeplasabili, internări, externări, sau deplasări la diferite consultaţii sau examene medicale.
„Filantropia Ortodoxă din Bistriţa desfăşoară mai multe proiecte, iar cel mai nou proiect este cel cu Serviciul de Ambulanţă. Înainte aveam două cămine de bătrâni, cantina socială din Bistriţa, centrul de zi pentru persoane din Bistriţa şi multe altele, dar preşedintele al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă din Bistriţa, părintele Ioan Pintican a observat că mulţi dintre cei care apelează la ajutorul nostru sunt nedeplasabili şi cu maşini improvizate sau rugând pe unul şi pe altul să ne ajute să îi ducem la căminul de bătrâni, să îi aducem aici la centrul Filantropiei pentru ajutoare, e mai greu. Atunci s-a născut această idee, să facem rost de o ambulanţă care să ne ajute la aceste servicii. Cred că e primul serviciu de felul acesta din Patriarhia Română. Noi sperăm că vor fi şi altele pentru că Filantropia Ortodoxă are filială mare şi în Cluj, dar acolo nu avem o ambulanţă ca şi aici. Poate în timp vom avea şi acolo pentru că încă o dată, este de mare folos pentru a-i deplasa pe cei ce nu se pot deplasa singuri pentru a fi ajutaţi", a declarat astăzi ÎPS Andrei Andreicuţ.
Astfel, la sediul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă va funcţiona un dispecerat, iar persoanele care au nevoie de ambulanţa de acolo pot suna la numărul de telefon 0363 107 076.
Persoanele care au asigurare de sănătate şi cei care provin din familii sărace nu vor avea de plătit nimic pentru că decontarea se va face prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud.
În cazul celor care nu au asigurare şi nici nu sunt cazuri sociale, cei de la asociaţie anunţă că transportul se va plăti dar că sumele percepute vor fi modice (2 - 2,3 lei/km).