Şi-au sacrificat de atâtea ori sănătatea şi viaţa, pentru a salva vieţi sau bunuri materiale, au sărit în ajutor în cazul unor dezastre naturale, iar azi au primit recunoştinţa, gratitudinea şi aprecierea locuitorilor din Bistriţa-Năsăud. La ceremonia desfăşurată azi la ISU „Bistriţa” au participat prefectul Ovidiu Frenţ şi primarul Ovidiu Creţu.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” a organizat astăzi „Ziua Porţilor Deschise”, atât la sediul unităţii, situat pe strada Sigmirului nr. 16, cât şi la sediile subunităţilor din judeţ.
Emoţionanta ceremonie a început la Bistriţa la ora 10.00, iar cei interesaţi au asistat la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice, precum şi la sesiuni de informare preventivă.
„Am plăcerea să mă aflu aici de Ziua Naţională a Protecției Civile din România”, a afirmat prefectul Ovidiu Frenţ prezent la ceremonia prilejuită de Ziua Naţională a Protecţiei Civile în România (28 februarie), dar şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile (celebrată pe 1 martie).
Prefectul Ovidiu Frenţ a amintit faptul că apărarea civilă în România a luat fiinţă exact în urmă cu 100 de ani, în 1916, când România intra în Primul Război Mondial. „Atunci s-a constituit sistemul de apărare anti-aeriană, sistemul de apărare pasivă, cum era numit atunci, deci aveţi o istorie şi mai lungă decât cea consemnată de Înaltul Decret Regal din 1933. De-a lungul celor 100 de ani, apărarea civilă pentru România a constituit un segment foarte important în apărarea vieţii, proprietăţii şi mediului pentru marile dezastre, pentru pericolele şi riscurile majore care s-au întâmplat în România… V-aţi sacrificat atât integritatea cât şi viaţa, uneori, pentru a salva alte vieţi sau bunuri materiale. Permiteţi-mi, deci, ca în numele locuitorilor din judeţul nostru să vă transmit recunoştinţa, gratitudinea şi aprecierea pentru tot ceea ce faceţi în apărarea civilă din Bistriţa-Năsăud… La mulţi ani cu ocazia Zilei Apărării Civile şi sucess tuturor!”, le-a urat prefectul Ovidiu Frenţ celor care fac parte din ISU „Bistriţa”.
A luat cuvântul şi colonel dr. ing. Constantin Florea – inspector şef al ISU „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud, iar ceremonia a cuprins o defilare a pompierilor, dar şi câteva ridicări în grad ale celor care s-au făcut remarcaţi în misiunile din ultima vreme.
Copiii care au vizitat în această dimineaţă sediul ISU „Bistriţa” au fost încântaţi să inspecteze şi să se joace în uriaşele maşini de pompieri sau să studieze cu atenţie echipamentele de intervenţie.
Mai multe grupe de copii, din ciclul gimnazial şi liceu, au participat la sesiunile de informare preventivă şi exerciţiile demonstrative organizate de salvatorii năsăudeni, iar cei mai curajoşi şi-au dorit la propriu să fie la înălţime şi au testat ceea ce presupune o intervenţie pe autoscara mecanică.
„Cu siguranţă şi-au făcut o idee clară despre meseria de salvator, iar noi o să-i aşteptăm în rândurile noastre când vor ajunge la maturitate”, au precizat cei de la ISU „Bistriţa”.
Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud constă în activităţi preventive la nivelul organelor administraţiei locale, materializate prin controale (la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii/operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase), verificări la sirene de alarmare, spaţii de adăpostire, spaţii de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, localităţi aflate în zone cu risc de inundaţii sau de alunecări de teren, precum şi prin activităţi de planificare la urgenţă şi alte acţiuni specifice (intervenţii pirotehnice, exerciţii de alarmare publică, avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase, etc).