Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  143 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO. La Herghelia Beclean, eroii zilei au fost armăsarii Incitato și Vin!

10/03/2018 11:14:32  
Abandonând terapia „antinevralgicului sau algocalminului” și recurgând, în schimb, la prezența benefică a cailor, infinit mai eficientă decât „hapurile”, trebuie să adaug: este adevărat că „Dumnezeu nu a lăsat caii să vorbească pentru a nu-i pune pe oameni în încurcătură” și că „înfățișarea unui cal îl ajută pe om să fie mai bun”.

Dacă te simți obosit sau stresat de toți și de toate și dacă îți plac animalele, atunci „rupe” două ceasuri și fugi până la intrarea în Beclean, venind dinspre Bistrița, la Herghelia de pe deal, de peste calea ferată. Se văd padocurile și grajdurile din șosea.

E condusă de domnul inginer doctor Traian Lăpuște (doctor de-adevăratelea, cu 3 ani de studiu științific în domeniul cabalinelor din România!), un om calm, de mare omenie și bun simț.

Trebuie să adaug - abandonând terapia „antinevralgicului sau algocalminului” și recurgând, în schimb, la prezența benefică a cailor, infinit mai eficientă decât „hapurile” - că este adevărat ce se spune – am citit undeva – că „Dumnezeu nu a lăsat caii să vorbească pentru a nu-i pune pe oameni în încurcătură” și că „înfățișarea unui cal îl ajută pe om să fie mai bun”.

Așa este. Nu-mi trebuie niciun argument. Pur și simplu simți și te pomenești visând: „Caii ne dau aripile care ne lipsesc”, fiind chiar „poezia în mișcare”. Doamne, sunt miraculoși prin frumusețea, suplețea, eleganța și inteligența lor, toate afișate fără nicio emfază în ochi!

Descopăr, redescopăr de ce Herghelia Beclean, de peste 60 de ani continuă să fie un punct de atracție atât pentru turiștii români sau străini cât, mai ales, pentru toți copiii de oriunde. Nu am să vă fac o prezentare detaliată a unității - singura, nu numai din județ, ci din această zonă a Transilvaniei, unitate ce s-a făcut remarcată prin rezultatele de excepție în creșterea, selecționarea și ameliorarea celor două rase de cabaline: Semigreul românesc de Transilvania și Lipițanul românesc. Îi las această satisfacție a prezentării, șefului Hergheliei, dl. ing. dr. Traian Lăpuște, la finalul acestui material în interviul filmat.

Vreau să rămânem la tonul cald, de poveste, inspirat de aceste „făpturi” plămădite cu toată dragostea – e vizibil! – de însuși Părintele nostru universal. Și găsesc că cea mai bună manieră de apropiere o reprezintă pozele. Le desfac în fața mea, pe ecranul calculatorului, ca într-un mare „solitaire”.

Maternitatea e mișcătoare, duioasă. Mama cu mânzul ei! Suntem în sectorul Iepe-mamă, Semigreu și Lipițan. Priviți imaginile din grupajul foto, de sub text și veți înțelege... Urmează „tineretul sportiv”, tineri armăsari ce sunt pregătiți să preia ștafeta de mâine a Hergheliei. Rețin: Tulipan, cenușiul cu pete albe, cu privire curioasă, Nil, eroul de la secțiunea concursuri-atelaje, alți „adolescenți” ai crescătoriei, cărora nu le-am mai reținut numele, dar la fel de frumoși. Am admirat pe urmă trăsurile – mult mai scumpe decât multe din mașinile „cu motor”, întâlnite pe șosea – de „antrenament”, de „concurs”, „de maraton” etc. În acestea puteți fi plimbați dacă se mai usucă pământul și dacă e mai cald afară... Le-am privit cu încântare pe „domnișoare” și „doamne” în „matriarhatul păcii” din sectorul „femele”. Până și „limba de sare” și-o împart cu bucurie. Încap chiar și trei iepe, cu capul, în ligheanul respectiv, fără să se împingă sau să se certe.

A sosit timpul să vorbim de cei doi eroi ai zilei – amândoi, la „egalitate de puncte” s-ar putea lăuda că dețin „capul de afiș” al Hergheliei! Foc de frumoși, amândoi și-au sărbătorit „majoratul” și sunt la începutul celei mai frumoase perioade din viață: tinerețea! Sunt foarte năbădăioși, cu „fițe” în cap, în căutarea „domnișoarelor” și a posibililor adversari pentru a le arăta la toți „cine e șeful”!

Incitato este un lipițan negru ca pana corbului, cu un fuleu elegant de prinț arab. E foarte iute și nu face decât să reușească să impresioneze pe toată lumea. E un corespondent al lui Alain Delon, din tinerețe, sau al sex-simbolului Ian Somerhalder din celebrele „Jurnale ale vampirului”. Urmăriți defilarea lui Incitato în acest videoclip:

Nu trageți nicio concluzie. Faceți cunoștință și cu armăsaul de peste 700 Kg ce pare la prima vedere un fan „hippie hair” al secolului trecut, cu părul vâlvoi ce-i curge în voie pe coamă, ascunzându-i oarecum ochii. Este Vin - un magnific semigreu, tipic pentru rasa lui. Îngrijitorul lor, Buda Gabriel Simion strigă că îl cheamă Vin, după „vinul de Jidvei”. Îmi pare rău, eu zic că mai degrabă se potrivește cu Vin Diesel, sau Hugh Jackman, Channing Tatum sau Chris Hemsworth din „Star Trek”, „Thor”. Calcă apăsat și-i pus pe rele. Dă din copite și vrea să-l muște pe Gabriel de mână. Nu suportă să fie legat. Priviți și defilarea lui Vin din videoclipul următor:

Uitați-vă și la pozele ce-i reprezintă, din colecția de mai jos. De abia atunci aș fi curios să văd dacă reușiți să spuneți care vă place mai mult. Cu argumente sincere, firește. Dar de fapt, cel mai bine ar fi să mergeți într-un weekend până la Herghelie și să vă convingeți pe viu de decizia luată! Eu, cinstit, nu m-am decis. Îmi plac amândoi și de fapt îmi place tot ce am văzut la Herghelie. Este un cadru natural aparte. Un peisaj de film. Multă deschidere spre vale și, în zare, până la munți.

În vitrina din hol te întâmpină o bogată colecție de trofee câștigate la marile competiții sportive, de profil. Dar să-i cedez mai bine microfonul domnului inginer doctor Traian Lăpuște, Șeful Hergheliei Beclean:  

Dale Carnegie, renumitul scriitor american, autorul „Secretelor succesului”, avea mare dreptate când constata: „...Unul din motivele pentru care păsările și caii nu sunt nefericiți este faptul că ei nu încearcă să impresioneze alte păsări sau alți cai”! Mă gândesc, culmea, că cei ce vor înțelege cel mai repede această idee, vor fi copiii și elevii. De ce? Deoarece ei iubesc din suflet caii.

Apropo, ca să nu uit, luați cu voi o cutiuță de zahăr cubic. Uniți-vă mânuțele și deschideți cât de mult puteți palmele. Așterneți în mijloc bucățelele de zahăr și îndreptați-le fără frică spre botul animalului. Veți simți cu câtă grijă le va lua. Veți avea garantat succes, cu oricare din caii întâlniți în padocuri. Și, ca să încheiem pe un ton optimist aș vrea să fac referire, pentru adulți, acum și la cunoscutul romancier francez Théophile Gautier: „Pe pământ, fericirea se traduce prin trei lucruri: soare frumos, o femeie și un cal”. „Soare” veți avea, frumoasa „femeie” e lângă dumneavoastră, în mașină, iar „calul”? Acesta vă întâmpină la intrarea în Beclean, la Herghelie.

Ce așteptați? Notați numărul de telefon: 0263 343 021.

Mircea Seleușan

4098 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro