Extenuați, cu bătături la picioare, dar zâmbăreți și fredonând un cântec dedicat Maicii Domnului. Așa s-a întors aseara acasa unul dintre puținele grupuri de pelerini din țară care încă mai bat 100 de kilometri dus-întors, pe dealuri și prin păduri pentru a o căuta pe Maica Domnului la Nicula.
Zeci de mii de pelerini din întreaga țară și-au petrecut Sfânta Marie la Mănăstirea Nicula din Cluj-Napoca. Printre ei s-au numărat și câteva grupuri, puține la număr, care au parcurs drumul de la localitățile lor natale pe jos, însoțiți doar de credință și un prapor care le anunța de departe sosirea.
Unul dintre satele care-și trimit an de an „soldați”, cum îi numește preotul Petri Radu Viorel este satul Șirioara (comuna Șieu-Odorhei). Sâmbătă dimineața, grupul de pelerini a mers la biserica din sat, unde credincioșii au primit binecuvântarea pentru această călătorie și s-au pornit la drum.
„Eu îi simt un fel de soldați, ei pleacă într-un „război sfânt”: să mergi 45-50 de kilometri pe ploaie, vânt, frig sau căldură, să ajungi la Maica Domnulu, să îi duci vestea și steagul nostru și după să te întorci înapoi. Pentru mine e o bucurie imensă că încă se mai păstrează acest obicei”, a declarat preotul Petri Radu Viorel.
Nu mai puțin de 100 de kilometri dus-întors parcurg în fiecare an cei care aleg să meargă la Nicula pe jos, așa cum o făceau și străbunicii lor acum 60-100 de ani. Drumul este anevoios, presărat cu pante abrupte, porțiuni care traversează dealuri și păduri.
„Cea mai grea porțiune e aici, aproape, la Feleac, e drumul de piatră și e în pantă, cam 4 kilometri. Ne ajută Maica Sfântă și voința să îl parcurgem cu bine”, a declarat Ionuț Timoce, unul dintre pelerini.
Anul acesta au plecat spre Nicula 16 de pelerini de toate vârstele și s-au întors 29. Cei care nu pot să ajungă până la Nicula pe jos, merg cu mașina sau cu trenul și se întorc pe jos alături de pelerini.
12 ore au mers încontinuu până au ajuns la destinație. S-au odihnit 4-5 ore, după care au ascultat slujbele care nu mai conteneau la cea mai căutată mănăstire din țară în această perioadă.
Luni, grupul de pelerini s-a întors în Șirioara. Deși doar câteva zeci de persoane participă an de an la acest pelerinaj, în acest obicei este implicat întreg satul: copiii merg până în capătul satului, aprind lumânări și însoțesc grupul de credincioși.
Aceștia parcurg ulițele satului fredonând un cântec dedicat Maicii Domnului, cu lumânări aprinse și „turte” de la Nicula la gât. Lângă biserică, grupul este așteptat de preot, însoțit de alți credincioși cu lumânări aprinse în mâini. Grupul înconjoară biserica de trei ori, după care intră în biserică, unde preotul face o slujbă specială.
Anul acesta, cel mai tânăr pelerin a avut 12 ani, iar cea mai în vârstă 67 de ani. Doamna Anuca merge la Nicula de aproape jumătate de secol, încă de când era adolescentă. Alături de ea, an de an, merg fiul și fiica sa. Despre doamna Anuca, preotul spune că este tocmai liantul care îi adună an de an în jurul său pe toți cei care vor să facă această călătorie spirituală.
În materialul video de mai jos puteți vedea cum au fost întâmpinați pelerinii, dar și ce înseamnă pentru ei această călătorie.