Eroii necunoscuţi din Bistriţa – copiii cu dizabilităţi – au îndrăznit să urce astă-seară pe scenă, la Sinagogă, răscolind sufletele tuturor celor prezenţi mai adânc decât ar putea s-o facă oricine altcineva. Excepţională conferinţă susţinută de Dan Perjovschi la Bistriţa, în cadrul Galei „Moş Nicolae pentru copii cu dizabilităţi”:
„Hai să visăm, copii, cum a fost odată ca niciodată... Dacă vrei cu adevărat să ai un prieten, cunoaşte-mă. Trebuie să ai foarte multă răbdare. La început, te vei aşeza ceva mai departe de mine, să nu mă sperii... Eu nu te voi privi sau poate te voi privi cu coada ochiului. La început nu spune nimic. Vorba este uneori izvor de neînţelegere...”
Un grup de copii și tineri cu dizabilități, îmbrăcaţi în haine colorate (beneficiari ai programelor Fundației Inocenți) și umbrele lor – voluntarii care le-au însoţit fiecare mişcare – au emoţionat astă-seară până la lacrimi pe cei care au umplut Sinagoga, participând la cea de-a X-a ediţie a Galei „Moş Nicolae pentru copii cu dizabilităţi”.
Intitulat „Apropie-te de mine” – momentul teatral a fost coordonat de profesoara Camelia Toma care i-a însoţit din umbră pe actorii de pe scenă.
Emoţionantul moment a fost urmat de o excepţională conferinţă susținută de Dan Perjovschi – născut în 1961 la Sibiu, anul în care a fost construit şi Zidul Berlinului, după cum el însuşi a subliniat, povestind bistriţenilor despre parcursul său artistic - de la primele desene într-un apartament din Oradea ai cărui pereţi au fost acoperiţi cu desene pentru un singur spectator, soţia sa, Lia Perjovschi - la şocul cultural de a descoperi în 1990 arta anilor 60, 70, 80 sau 90 şi până la manifestele social-politice de azi, la cele 30 de expoziţii pe care le face anual în întreaga lume.
Este unul dintre cei mai cunoscuţi desenatori, ilustratori, scriitori, jurnalişti și autori români - apreciat foarte mult în Occident, invitat să facă performance în întreaga lume, premiat şi onorat cu nenumărate distincţii.
Dan Perjovschi a venit la Bistrița special pentru acest eveniment, ca invitat de onoare al Fundaţiei Inocenţi. Perjovschi desenează cu markerul sau cretă pe zidurile, ferestrele și tavanele muzeelor și galeriilor de artă din toată lumea: Berlin, New York, Londra, Hong Kong, Sydney, Paris, Cracovia, Vilnius, Marseille, Stockholm, Rejkjavik, Seul, Dakar etc.
Arta lui spune ceva și directorilor și portarilor instituțiilor de artă. Instalațiile lui temporare combină subiecte mărunte din viața de zi cu zi cu evenimente de politică globală...