În weekendul ce tocmai a trecut, din cauza unui stâlp căzut pe carosabil, un șofer a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat într-un șanț. Doi copii de 17 și 10 ani se află în stare gravă. Se pare că acesta nu este singurul stâlp care a căzut în zonă, fiind parte dintr-o improvizație făcută de o firmă de telecomunicații...
Cum poate un stâlp să schimbe destinul a două familii și să bage în spital o copilă de 10 ani și un adolescent de 17? S-a văzut asta weekendul ce tocmai a trecut, când un șofer din Șieuț care se întorcea de la Șieu, a încercat să evite un stâlp de telecomunicații căzut pe carosabil, a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat într-un șanț. (Mai multe despre acest accident puteți citi AICI.)
În urma impactului, o fetiță de 10 ani și un adolescent de 17 au suferit traumatisme craniene severe, fiind transportați de urgență cu elicopterul SMURD la o clinică din Târgu Mureș. Dacă băiatul dă semne că-și revine, fetița de 10 ani este încă în stare critică, medicii dându-i 0% șanse de supraviețuire.
„E foarte grav, băiatul de 17 ani dă semne că își revine, fetița e caz grav. A operat-o, a intubat-o, așteptăm rezultate, doctorul a garantat șanse 0%, deocamdată. În 48 de ore după operație ne poate da un răspuns. Copiii erau în spate în momentul producerii accidentului”, a declarat unchiul fetiței implicate în accident.
În jurul stâlpului prăbușit pe șosea s-au dezvoltat nenumărate scenarii: ba că ar fi căzut pentru că lemnul din care e făcut e șubred, ba că firele ar fi fost agățate de un tractor care trecea prin zonă.
A doua variantă este susținută și de reprezentanții firmei de telecomunicații în custodia căreia se află stâlpii din zonă: „A ieșit cineva cu tractorul de pe câmp și ar agățat firele, și așa a căzut stâlpul”,susține reprezentantul firmei de telecomunicații.
Pe de altă parte, localnicii din zonă și tacit, chiar și oamenii legii, recunosc că acesta nu este un caz izolat acolo. Stâlpii din lemn cad adesea pe carosabil, transformându-se în obstacole posibil mortale pentru șoferi.
„Sunt stâlpi de brad, care se coc dedesubt și se rup, mai ales când sun vijelii. Se rupe unul de la mijloc și atrage încă doi. Sunt foarte periculoși, dacă-ți cade stâlpul în drum și tu circuli cu mașina”, explică unul dintre localnicii din Șieuț.
Reporterii Bistrițeanul.ro au încercat să afle ce se întâmplă cu acești stâlpi, de cine aparțin, cine este responsabil pentru ei. Nu mare ne-a fost mirarea să aflăm că stâlpii din lemn, care nu sunt asigurați în pământ cu beton de exemplu sunt acolo încă dinainte de anii 2000, adică de mai bine de 15 ani.
Fosta firmă care oferea servicii de telecomunicații în zonă a pasat serviciile, cu tot cu stâlpi, alteia în urmă cu câțiva ani. Investiții în înlocuirea acestor stâlpi nu s-au făcut, susțin tot oamenii din zonă.
Cât despre autorizațiile de construire care au fost necesare înainte de amplasarea acestor stâlpi... acestea nu mai sunt de găsit. Nici Primăria Șieuț nu le găsește și nici Consiliul Județean, pe terenul căruia sunt amplasați o parte din stâlpi.
Cât de „fragili” și cât de bine asigurați sunt acești stâlpi care se întind pe kilometri buni puteți vedea în materialul video de mai jos: