Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa găzduieşte în aceste zile, la intrare, o carte de condoleanţe pentru Maiestatea Sa Regina Ana a României care a trecut la cele veşnice pe 1 august. “Nu este întâmplător. Acest imobil se află în strânsă legătură cu familia regală” precizează Ioan Pintea, managerul instituţiei.
“Din nefericire, am mai pierdut un reper moral, o doamnă elegantă, modestă, nobilă, o adevărată Regină – Regina noastră, a Rmâniei, chiar dacă nu a domnit! Prin comportamentul şi educaţia aleasă a reuşit să fie un model pentru mine, cel puţin! Regret enorm dispariţia sa fizică, însă memoria ei va rămâne mereu în sufletul meu...” scrie Marius Nicolae Pop, preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni – clubul care a avut ideea acestui demers.
“Chiar dacă o frumoasă istorie pleacă, frumuseţea demnităţii rămâne. Dumnezeu s-o odihnească în pace!” semnează Traian Parva Săsărman.
Cartea de condoleanţe a fost amenajată într-un colţ dedicat Maiestăţii Sale, Regina Ana, în care apare inclusiv volumul lansat acum doi ani la Bistriţa de Principele Radu Duda, la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” iar printre cei care şi-au exprimat în scris regretul faţă de dispariţia Reginei Ana se numără şi profesorul Nicolae Zăpârţan, dar şi Teodor Danciu, artizan şi specialist în reconstituiri gurmande din perioada medievală.
“Nu este întâmplător faptul că această carte de condoleanţe se găseşte aici, la intrarea în Biblioteca Judeţeană. Carol al II-lea a locuit aici între 1919-1920. În Clubul Coşbook avem un panou cu fotografii cvasi-inedite care îl reprezintă pe Carol al II-lea la Năsăud, la Bistriţa...” a precizat Ioan Pintea, managerul bibliotecii.
Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață luni, 1 august 2016, la Spitalul din Morges, în Elveția. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria.
Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din orașul Morges.
Conform tradiției, Familia Regală a anunțat mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare și doliu timp de 40 de zile – corpul neînsuflețit al Reginei Ana urmând să fie depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Înmormântarea va avea loc pe 13 august, la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Ultimele Funeralii Regale din țara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorința Majestății Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiția înaintașelor Majestății Sale – mai informează Casa Regală a României.