O parte dintre elevii selectaţi să participe la proiectul „Dezvoltare de strategii şi politici pentru a acorda şanse egale copiilor aparţinând grupurilor vulnerabile” au susţinut azi, la prânz un emoţionant spectacol în care şi-au etalat talentele, fiind întâmpinaţi cu aplauze şi urale de admiratorii şi părinţii lor.
Clipe emoţionante azi, la prânz, în sala festivă a Şcolii Gimnaziale Nr 4 din Bistriţa. Aici funcţionează, graţie unui proiect derulat cu fonduri norvegiene, un Centru educaţional destinat copiilor cu autism şi tulburări de dezvoltare.
O parte dintre copiii care beneficiază de serviciile acestui centru şi-au luat inima în dinţi şi au urcat pe scenă.
Şi-au surprins realmente publicul cu dansuri populare, interpretări surprinzătoare la saxofon – după doar câteva luni de studiu, cu interpretări splendide ale unor mici scenete de teatru sau poezii în română şi engleză, cu un basm fantastic despre împărăţia lui Moş Suflet şi cele patru fete ale sale – Bucuria, Furia, Tristeţea şi Frica, cu foarte amuzante glume reunite într-un moment de stand up comedy sau interpretări inedite ale unor melodii rock.
„Astăzi încheiem activitatea de evaluare şi terapie pentru 2015-2016, urmând ca aceste activităţi să se reia în septembrie, pentru încă două luni. Peste vară, copiii vor avea parte de consiliere sub forma unor activităţi nonformale, într-o şcoală de vară care începe pe 4 iulie a precizat Ioan Ioja – managerul proiectului „Dezvoltare de strategii şi politici pentru a acorda şanse egale copiilor aparţinând grupurilor vulnerabile”.
„Am vrut să valorificăm şi să valorizăm tot ce au făcut copiii pe parcursul anului în cadrul acestui proiect, şi să fie totodată un start pentru activităţile de vară în care se va lucra în grupe de câte 15 copii”, a mai precizat Ioan Ioja pentru Bistriţeanul.ro.
Scopul proiectului este creşterea gradului de integrare a preşcolarilor şi elevilor provenind din grupuri vulnerabile, pentru asigurarea pe termen lung a succesului şcolar şi personal, într-un cadru coerent şi stabil din punct de vedere educaţional, social şi instituţional.
Printre obiectivele proiectului se numără şi formarea şi dezvoltarea competenţelor de elaborare şi realizare a materialelor de lucru specifice educaţiei incluzive pentru 105 cadre didactice din Bistriţa-Năsăud, integrarea pe termen de 6 ani a unei viziuni de ansamblu privind educaţia incluzivă, la nivelul a două entităţi publice, 8 autorităţi locale şi 12 unităţi de învăţământ din Bistriţa-Năsăud, dar şi creşterea gradului de responsabilitate socială şi informare privind drepturile copilului pentru 8 comunităţi educaţionale pentru a reduce inegalitatea şi a îmbunătăţi măsurile de combatere a discriminării şi excluziunii sociale pe termen de cel puţin 6 ani.
Proiectul presupune şi crearea unui centru educaţional pentru copiii cu autism şi tulburări de dezvoltare în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr 4. Vor fi organizate, de asemenea, activităţi de evaluare psiho-socio-şcolare complexe şi activităţi de terapie pentru 60 de copii (50 elevi şi 10 preşcolari din grupul vulnerabil), va fi realizat un studiu privind gradul de integrare a persoanelor. dar şi un registru judeţean al persoanelor cu dificultăţi de învăţare.
60 de copii (50 de elevi şi 10 preşcolari) aparţinând grupurilor vulnerabile vor fi integraţi într-un mediu adaptat.
Proiectul se derulează în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Lechinţa, Teaca, Prundu-Bârgăului şi Nimigea de Jos în perioada mai 2015 – aprilie 2016, urmând ca partenerul norvegian al proiectului să fie prezent în Bistriţa la începutul lunii septembrie pentru a participa la un seminar.
Inspectoratul Şcolar Judeţean alături de partenerii săi – Asociaţia Autism Europa Bistriţa, Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Şcoala Gimnazială Nr. 4 Bistriţa şi Stiftelsen Radarveien Oslo, Norvegia au lansat oficial astăzi proiectul „Dezvoltare de strategii şi politici pentru a acorda şanse egale copiilor aparţinând grupurilor vulnerabile”, proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului R010 - CORAl, de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.