Punct final ieri pentru atelierele de creaţie intitulate „Labirintul cu poveşti meşteşugite” derulate de Larisa Bancea, Loredana Istrate şi Ileana Szilagyi desfăşurate timp de o săptămână, în parcul municipal. Cei mai creativi dintre copii s-au ales cu o mulţime de surprize, cadouri, podoabe şi sticluţe magice. Mămicile au fost încântate.
„Am crezut că vom pierde controlul dacă ne desfăşurăm cu atelierele în aer liber şi mai ales în parc, unde sunt atâtea atracţii – dar, spre surprinderea noastră, nu a fost aşa. Copiii au lucrat minunat, s-au concentrat, au fost cu adevărat atenţi la ce am încercat să-i învăţăm… E mult mai bine şi mai sănătos pentru copii să faci ateliere în aer liber şi, din fericire, am avut parte şi de vreme frumoasă”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Loredana Istrate – unul dintre meşterii populari care, timp de o săptămână, alături de Larisa Bancea şi Ileana Szilagyi – a coordonat atelierele „Labirintul cu poveşti meşteşugite”
.
Zeci de copii din Bistriţa au învăţat zilele trecute cum se ţese, cum se fac brăţări din mărgele, cum se „construiesc” agende şi carneţele, opincuţe şi alte obiecte decorative, păpuşi din papură şi mici jucărioare.
Ieri după-amiază a avut loc expoziţia finală a proiectului – în care au fost prezentate lucrările realizate în timpul atelierelor, iar copiii s-au ales cu o mulţime de premii dulci, săculeţi, bijuterii, obiecte decorative sau rechizite şcolare. Deşi iniţial s-a crezut că toate exponatele vor rămâne la Primăria Bistriţa – finanţatorul proiectului – spre bucuria copiilor, aceştia au fost invitaţi să-şi ia acasă, drept amintire, tot ce au lucrat în cursul săptămânii.
În funcţie de vârsta fiecăruia, copiii au învăţat cum se cos mărgelele, cum se foloseşte pielea pentru a crea diverse obiecte de uz casnic sau decorative, cum se foloseşte un război de ţesut în miniatură pentru a realiza minunate brăţări sau ţesături podoabe. Distracţia a fost maximă pentru că cele trei artiste au venit înarmate cu un hamac şi un cort în care cei mai mici prichindei s-au jucat după pofta inimii. Nici surprizele dulci nu au lipsit din program, pentru că organizatorii au potolit căldura de afară cu răcoritoare, pizza şi îngheţată delicioasă.
„A venit cu plăcere, a mai fost şi în alte tabere creative, credeam că se va plictisi aici, dar începe să-şi facă singură brăţări şi mărgele şi le mai şi poartă cu mult drag – asta reprezintă o mare realizare…”, a povestit Cristina, una dintre mămicile venite să admire expoziţia finală, foarte încântată de întreaga activitate, ca şi Anca Georgeta Chisa, de altfel:
Proiectul cofinanţat de Primăria Bistriţa a avut drept scop animarea zonei de labirint vegetal din parcul municipal, utilizarea spaţiului verde într-un mod inedit, dar şi cultivarea în rândul tinerilor, a interesului pentru conservarea şi valorificarea tradiţiilor meşteşugăreşti.