Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  21 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO/VIDEO: Cea mai mare problemă a firmelor din Bistrița

23/03/2018 15:05:29 Ioana BRADEA  
Peste 860 de locuri în învățământul profesional vrea Inspectoratul Școlar Județean să propună pentru anul școlar 2018/2019. Rămâne de văzut dacă tinerii vor și vrea să învețe aceste meserii. Angajatorii se plâng de educația lor precară și lipsa chefului de muncă: „Tinerilor nu le place munca...”

Dezbaterea noastră de astăzi are un slogan provocator – Învățământul profesional încotro? – iar dacă în acest an statisticile de intrare și ieșire ale învățământului nostru bistrițean vor fi mai bune decât cele de anul trecut înseamnă că suntem pe calea cea bună și că trebuie să continuăm demersurile de a lămuri fiecare copil de ciclu gimnazial că este o șansă în viață să înveți o meserie pe bune și să își dorească și să viseze să ajungă foarte buni meseriași...”, a precizat astăzi, într-o dezbatere organizată la sediul Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, șeful instituției, Camelia Tabără.

La eveniment au participat elevi, profesori și directori ai școlilor profesionale din județ, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, alături de secretarul general al Camerei de Comerț Bistrița-Năsăud – Monica Mureșan.

Sudor, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, operator la mașini cu comandă numerică, tinichigiu – vopsitor auto, mecanic auto, lucrător în agroturism, zootehnist, bucătar, ospătar, frizer – coafor – manichiurist sau pedichiurist, cofetar – patiser sau confecționer produse textile sunt doar câteva dintre propunerile Inspectoratului Școlar Județean pentru anul școlar 2018/2019.

Rămâne de văzut, însă, dacă tinerii din Bistrița vor și vrea să învețe aceste meserii – în condițiile în care angajatorii din oraș se plâng că primesc frecvent elevi în practică, însă numărul celor care se și angajează ulterior în fabricile din Bistrița este foarte mic. „Asta se datorează, credem noi, educației precare cu care vin tinerii... Ar trebui lucrat mai mult pe latura asta. În industrie nu poate fi așa cum își imaginează unii... Acolo lucrăm cu probleme, construim piese, există tensiuni, se ridică vocea, dar toate acestea nu trebuie duse acasă, sunt constructive...”, a afirmat Vlad Oltean, de la Comelf, adăugând că tinerilor nu le place munca, că la practică stau prea mult pe telefoanele mobile și că după o perioadă de instruire în care fabrica investește în ei – ei pleacă, preferând să muncească în străinătate munci necalificate.

42 dintre firmele din județ, majoritatea din Bistrița și Beclean, oferă stagii de practică elevilor din învățământul profesional, 11 dintre societăți au declarat că își motivează elevii aflați în practică să se angajeze în companie. Dar cred că vor fi mult mai multe, pentru că cea mai mare problemă pe care mediul economic o are astăzi este forța de muncă. Am ajuns în situația în care nu mai există forță de muncă disponibilă, și nu ne referim la forță de muncă foarte bine calificată, ci pur și simplu la forță de muncă... Este o mare problemă, pentru că, din fericire, economia funcționează, comenzi și contracte sunt, dar ne lipsește forța de muncă...”, a remarcat Monica Mureșan, secretarul general al Camerei de Comerț Bistrița-Năsăud.

1913 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2021 Bistrițeanul.ro