Pentru prima oară la o împădurire marca Tăşuleasa, azi a participat şi Ada Milea, în calitate de ambasador al micilor voluntari. Artista a renunţat fără regrete pentru o zi la chitară, pentru a pune mâna pe „un instrument mult mai drăguţ” – sapa, chit că a făcut bătături din cauza ei. Nici ultramaratonistul Tibi Uşeriu nu a lipsit.
„Am insistat foarte mult pe organizarea internă în comunităţi. Am adus câte un copil şi un profesor la Tăşuleasa, din decembrie şi până în martie, după ce s-a terminat acţiunea Camionul de Crăciun. Au venit şi le-am povestit ce înseamnă să faci un proiect, ce înseamnă să faci o acţiune de voluntariat sâmbăta, care sunt legile şi ce actori trebuie implicaţi într-un asemenea eveniment...” a explicat pentru Bistriţeanul.ro Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social.
Aproape 30.000 de arbori din 20 de specii diferite (platan, dud, salcie plângătoare, frasin, arbori ornamentali sau pomi fructiferi) au fost puşi astăzi la dispoziţia micilor voluntari de către voluntarii mai mari de la Tăşuleasa Social – pentru o împădurire simultană impresionantă, derulată de elevii a peste 100 de şcoli gimnaziale din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş şi Sălaj.
„Tot ce şi-au dorit, practic, am încercat să facem rost... Estimăm că s-au plantat peste 10 hectare de arbori care vor creşte împreună cu cei aproape 13.000 de copii implicaţi, alături de părinţi şi bunici...”, a mai spus Alin Uşeriu, convins că orice acţiune de protejare a mediului reprezintă un împrumut pe care îl facem generaţiilor viitoare.
Tobias Grosser, reprezentant al organizaţiei Die Johanniter-Unfall-Hilfe e.V, s-a declarat absolut entuziasmat şi surprins de felul în care au decurs împăduririle simultane, de entuziasmul, bucuria şi logistica pe care le-a văzut desfăşurându-se în acest proiect. „Este chiar un exemplu, ce se întâmplă la Tăşuleasa Social, nu am mai văzut aşa ceva în altă parte şi este misiunea noastră să transmitem asta în Germania, pentru că este cu adevărat foarte frumos ce s-a întâmplat astăzi, aici...!”, a recunoscut Tobias Grosser pentru Bistriţeanul.ro.
Impresionant a fost faptul că au existat şi comunităţi care nu au primit cadouri de Crăciun, dar şi-au dorit să se implice, chiar de la 300 de kilometri depărtare, din capătul Sălajului, aşa cum au existat şi copii care i-au impresionat până la lacrimi pe voluntarii Tăşuleasa, venind de acasă cu propria sapă şi cu puieţi de prun dispuşi să-i planteze de Ziua Voluntarilor Mici.
Proiectul a fost pus la cale de Asociația Tăşuleasa Social și organizaţia germană Johanniter-Unfall-Hilfe e.V., în parteneriat cu Coca-Cola HBC România, Raiffeisen Bank România, Romstal România şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, ISJ Cluj şi ISJ Mureş și Societatea de Concerte Bistrița.
Este pentru al treilea an consecutiv când în Transilvania s-a derulat unul dintre cele mai ample proiecte de educaţie din zonă, elevii având ocazia să planteze arbori acolo unde cred ei că este nevoie: la şcoală, pe străzile comunei sau în vecinătatea acesteia.
În 2015, 7000 de elevi s-au implicat la plantarea a 52.500 arbori, iar în 2016 au avut loc 63 de ecologizări sau reamenajări ale spaţiului şcolii, 25 de împăduriri, 13 proiecte sociale şi 5 proiecte culturale pe 1 aprilie, în ultima etapă a proiectului „Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici”.
Astăzi, după ora 15:00, voluntarii Tăşuleasa s-au întâlnit la Sinagogă, pentru a trage concluziile şi a discuta cum a decurs acţiunea. Nu au lipsit Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, Ovidiu Frenţ, prefectul judeţului şi voluntar al asociaţiei sau Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Iar dacă, pe parcursul împăduririlor, actorul Bob Rădulescu din Cluj-Napoca i-a amuzat pe copii cu mici secvenţe de stand-up comedy şi glume – ziua s-a sfârşit la Sinagogă cu un micro-recital al trupei Les Nuages (voluntari Tăşuleasa, în Cluj) din componenţa căreia fac parte Andrada Codorean (vioară, voce), Roxana Tuţă (vioară), Bianca Comşa (violă), Adela Moldovan (violoncel) şi Franckie Ercsei (percuţie).