Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  46 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO - Povestea spectaculosului vin de Dumitra continuă! Cum a revitalizat un inginer de 78 de ani un vin demult uitat

24/06/2017 12:18:29 Bianca SARA  
În urmă cu câteva sute de ani, la Dumitra funcționa singura pepinieră de viță de vie din județ. În spatele acesteia stăteau sașii, care s-au străduit să acopere dealurile din comunele învecinate cu viță de vie. Spectaculosul vin de Dumitra a fost revitalizat de un agronom de 78 de ani și poate fi din nou savurat!

Dumitra, alături de Lechința, Teaca sau Jelna, localități populate acum câteva sute de ani de sași, erau recunoscute pentru vinul savuros produs aici. Sașii au fost și primii care au profitat de calitățile solului și au umplut dealurile din zonă cu viță de vie.

Vinul ajunsese să facă parte din viața sașilor. Primul aliment care le gâdila papilele gustative dimineața era vinul, iar recolta strugurilor era o adevărată sărbătoare pentru comunitatea săsească:

„Vinul, pentru sași era ceva sfânt. Dimineața, prima dată când se trezeau erau în beci, unde consumau 200 de mililitri de vin, o bucată de cârnaț și abia apoi se apucau de treabă. Pentru ei, recoltatul strugurilor era o sărbătoare. La ora 5 dimineața, toată suflarea satului era în vie, cu fanfara. Dansau, cântau și la ora 7:00 fix cu pistolul dădeau semnal și toată lumea intra în vie la recoltat”, povestește agronomul Octavian Harșian, care este o adevărată enciclopedie ambulantă a vinului.

În ciuda faptului că Dumitra era un punct important pe harta vinurilor din Transilvania acum două-trei secole, având singura pepinieră de viță de vie din județ, acum rar mai vezi viță de vie plantată în zonă. Excepție face plantația de 10 hectare a inginerului Octavian Harșian.

După o viață întreagă dedicată agriculturii, la 76 de ani, Octavian Harșian a avut un vis măreț, care-i determina pe mulți să-l catalogheze drept nebun fără drept de apel. Visul inginerului era să reînvie Pinotul Gris de la Dumitra, declarat în 1930 cel mai bun vin din Europa.

„În 1930 a fost declarat cel mai bun vin din Europa. Pe urmă a venit perioada IAS, foarte prosperă, când am avut o suprafață destul de mare cu viță de vie, peste 200 de hectare, iar 70% din vin pleca la RFC (n.r. Republica Federală Germania) și era foarte apreciat. În 1989 a venit un moment de cumpănă, când și la Dumitra s-a demolat tot ce s-a făcut până atunci. În 1880, după distrugerea viilor, sașii din Dumitra au reușit să își facă pepinieră, cu 70.000 de butași pe an, cu care și-au reînființat viile, livrând butași la comunele săsești din jur. A fost singura localitate cu pepinieră. Noi le-am refăcut abia după 23 de ani, când un bătrân, Harșianu pe nume, a zis că e păcat ca aceste terenuri să fie părăsite și a reușit să refacă 10 hectare de vie. A fost foarte greu!”, mărturisește agronomul.

Prima dată, Octavian Harșian și-a prezentat via acum trei ani, la puțin timp după ce aceasta a fost plantată. Atunci și-a și expus planurile și a promis că peste câțiva ani urma să savurăm vinul de Dumitra, o zonă cu sol parcă făcut pentru vița de vie. Tot atunci, Octavian Harșian a anunțat că în plantația sa de viță de vie totul se va face cu utilaje și echipamente de ultimă generație și nu manual, cum se obișnuia.

Octavian Harșian s-a ținut de cuvânt, iar ieri a profitat de deschiderea celui mai nou complex turistic cu sală de nunți din Bistrița, Grădina Edenului, pentru a-și prezenta vinurile. Complexul include o vilă luxoasă situată lângă ștrandul Iproeb, care a fost transformată într-o pensiune cu 10 camere la etaj și restaurant la parter și subsol, o sală de nunți cu o capacitate de maxim 400 de locuri, terasă, piscină și 150 de locuri de parcare. Investiția aparține fostului șef de la Finanțe, Sabin Ilieș.

Să ne întoarcem la vinul de Dumitra. Vinul, produs în 2015 și pus la vânzare abia anul acesta, poate fi găsit deocamdată doar la Crama Harșian din Dumitra. Pentru comenzi și alte informații puteți suna la 0744598689.

La Crama Harșianu găsim Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer, Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir.

Etichetele vinului de Dumitra poartă și ele amprenta locului, dar și o amprentă… personală. Turnul Slăninilor din Dumitra stă alături de blazonul de familie al agronomului, care are în centru un porumbel.

Acesta a mărturisit că în perioada comunistă n-a avut voie să-și facă public blazonul de familie, care indică proveniența nobilă, dar acum, după 27 de ani de la Revoluție, este amprenta vinului său. 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro