Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  35 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Viață grea pentru drapelul Bisericii din Șieu comandat în America - a stat ascuns 50 de ani sub podeaua altarului

01/12/2016 10:00:14 Raluca NECHITI  
Nu mai puțin de 200 de dolari au cheltuit în urmă cu 100 de ani 13 familii plecate din Șieu în America înainte de primul Război Mondial pentru a confecționa un steag, ca niciun altul, din mătase și cusut cu fir de aur, special pentru biserica din sat, steag comandat în cinstea Marii Uniri.

Acum suma poate părea mică, însă în urmă cu o sută de ani era o mică avere. De altfel și steagul este unul extrem de prețios. Cusut dintr-o mătase specială, cu o stemă regală brodată cu fir de aur, steagul a fost comandat de 13 familii din Șieu, plecate în Statele Unite înainte de izbucnirea Primului Război Mondial (1914-1918).

După ce au aflat de Marea Unire, de la 1 Decembrie 1918, românii din Șieu plecați peste ocean au pus mână de la mână, iar steagul a fost comandat special în cinstea Marii Uniri și trimis în țară pentru mica biserică din localitatea natală a localnicilor plecați peste hotare.

Minunatul steag a stat pe mare vreme de un an de zile, iar după ce a ajuns acasă, în biserica din Șieu, nu a avut parte de o soartă ușoară. Timp de 20 de ani a fost purtat cu mândrie la toate ceremoniile din sat, iar apoi, a stat ascuns sub podelele altarului vreme de 50 de ani...

Ioan Gherman, unul dintre angajații Bisericii din Șieu, este cel care are mare grijă de steagul extrem de prețios care atârnă lângă altar, mândru și el de faptul că și rudele sale aflate în America au contribuit la realizarea steagului. „A ajuns greu în sat... Și în America se ajungea foarte greu la vremea respectivă. Fratele bunicului meu a reușit să plece din sat și să ajungă în America. Acolo s-a născut și mătușa mea, însă după trei ani petrecuți în Statele Unite s-au întors acasă, cu banii, și-au cumpărat terenuri în sat. Ne-a povestit că nu i-a fost deloc ușor să ajungă în Statele Unite... A plecat din România, a ajuns cumva în Franța și, de acolo, a făcut trei luni de zile cu vaporul până în Statele Unite”.

După ce a ajuns într-un final în sat, prețiosul steag a fost, vreme de 20 de ani, mândria românilor din Șieu.

„În Cartea de Aur a Bisericii există scrisă o parte din istoria steagului. El a fost sfințit pe 26 septembrie 1920 și folosit la toate ceremoniile. Toată lumea venea să îl admire. Și când erau serbări patriotice sau ceremoniale religioase îl scoteau și ieșeau în țarină, cum se iese la noi, de Rusalii și de Bobotează, să se sfințească apele și pământul. Preotul ieșea cu toți credincioșii din biserică la apă, la sfințire sau la sfințirea holdelor și atunci, se ducea drapelul, de stegar, peste tot”, povestește preotul, Aurel Macarie, și rudele lui fiind pe lista celor care au contribuit la realizarea drapelului.

După ce steagul a fost sfințit, pe 26 septembrie 1920, a fost dat în grija unui stegar, în Cartea de Aur a Bisericii scriind că după sfințire mai multe familii din sat au donat bani pentru întreținerea acestuia și s-a ales și stegarul.

„Drapelul a fost dat în grija tânărului de bună speranță, Simion Șuteu, care a donat și el 500 de lei. Nu putea oricine să poarte acest steag. Unul dintre bătrânii care a purtat steagul cândva mi-a povestit că avea un fel de suport, cu o diagonală peste umeri și un brâu ca să-l poată ține pentru că era foarte greu. Cât a fost cu stema regală era foarte foarte greu și era obositor să-l țină cineva în mână permanent. Aveau acest suport care îi ajuta să-l susțină. Era mândru cine reușea să îl poarte la toată ceremonia”, mai povestește preotul Aurel Macarie.

Drapelul românesc, unul ca niciun altul, din mătase, cu fir de aur și comandat pentru ei special din America le dădea românilor din sat o mândrie și o onoare deosebită care însă nu era văzută cu ochi buni de cele 50 de familii de maghiari din sat.

„În sat am avut mulți șași și unguri. Exista și un grof ungar, iar familiile de români lucrau la grajdurile grofului. Ungurii nu veneau cu ochi buni mândria românilor de a avea acest steag, cu stema regală cusută cu fir de aur pe el. Când a venit ocupația maghiară, după dictatul de la Viena din 1940, când s-a lipit Ardealul de Nord la Ungaria, ungurii căutau drapelul românilor să îl distrugă. Românii l-au ascuns în biserica veche, în fața altarului, sub dușumele. A fost băgat într-o cutie metalică și acolo a fost ascuns”, povestește preotul.

Sătenii povestec că maghiarii au venit și l-au căutat cu jandarmii peste tot. „Știau că există acest steag, au venit și l-au căutat în biserică, dar nu și-au putut da seama că este ascuns sub podele”, povestește și Ioan Gherman.

După ce românii au scăpat de ocupația maghiară, patru ani mai târziu, în 1944, steagul a fost scos din nou, însă nu a putut fi folosit prea mult pentru că s-a instaurat regimul comunist care nici el nu vedea cu ochi buni steagul cu stema regală. Așa că prețiosul steag s-a întors sub podelele vechii biserici din sat unde a stat alți 45 de ani.

Locul în care a fost ascuns steagul a fost cel mai bine păstrat secret din comunitate și comuniștii căutându-l o bună bucată de timp să îl distrugă pentru că avea stema regală pe el.

Nimeni nu a reușit să dea de urma lui, locul fiind știut numai de preotul care slujea la acea vreme în biserica veche din sat și de unul-doi angajați ai Bisericii.

Între timp românii din Șieu au cumpărat biserica săsească din centrul satului și s-au mutat, iar steagul a rămas în ascunzătoarea lui până în 1990. „În anul 1990, de Bobotează, drapelul a fost scos din ascunzătoare de preotul de atunci și arătat din nou lumii”, mai spune Ioan Gherman.

„După ce steagul a fost scos din ascunzătoare, după 1989, nu mai avea stema regală pe el. Nu se știe cine a luat-o, era cusută cu fir de aur și era foarte foarte grea”, mai povestește preotul Aurel Macarie.

Din ianuarie 1990, steagul se află așezat la loc de cinste în noua biserică din Șieu, biserică păzită cu strășnicie de două tunuri donate în urmă cu șapte ani de un fiu al satului.

Lângă Biserică, autoritățile au amenajat un monument al eroilor din sat care și-au pierdut viața în cele două războaie. Pentru acest loc un fiu al satului a donat comunității, în urmă cu șapte ani, două tunuri cumpărate de la Brașov.

Despre istoria steagului din Șieu a aflat multă lume, an de an vin sute de oameni să îl admire, chiar dacă nu este în cea mai bună stare.

Preotul Macarie se apropie de pensie și și-ar dori ca înainte să se retragă să găsească pe cineva care poate să restaureze prețiostul steag, asupra căruia timpul, dar și condițiile improprii în care a fost ținut și-au pus amprenta.

„Este dintr-o mătase specială, cum nu există pe la noi. Am făcut numeroase apeluri și am rugat multă lume să ne îndrume spre cineva care ne-ar putea ajuta să îl restaurăm, dar nu am găsit pe nimeni deocamdată. Mai căutăm”, mai spune preotul.
 

3973 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro