Avea doar 2 ani când și-a pierdut vederea și auzul după ce o ploaie rece l-a surprins afară. În 2 ani creierul său nu a reținut suficientă informație sau amintiri, astfel încât el să poată vorbi. A fost cea mai neevoluată ființă de pe pământ, până când a întâlnit o profesoară din Năsăud care l-a demutizat. Azi, vorbește 5 limbi străine.
Surdocecitate. Așa se numește deficiența care afectează puțini oameni din lume. Vasile Adamescu este unul dintre cei 20 de oameni de pe planetă care a fost orb, surd și mut. Trei dintre aceștia au fost demutizați, au reușit să vorbească. El este unic în lume prin realizările sale.
La 2 ani, Vasile Adamescu și-a pierdut vederea și auzul după ce o ploaie rece l-a surprins pe prispa casei. Fără amintiri, fără nicio informație, a devenit un sălbatic. Nu știa să meargă, nu știa să spună că îi e foame sau sete, nu știa ce înseamnă „mamă”, viață sau moarte. Era cea mai sălbatică ființă și cea mai neevoluată de pe pământ.
La 11 ani, Vasile Adamescu a fost dus la o școală-internat pentru nevăzători. Acolo, a întâlnit-o pe Florica Sandu, o profesoară care a studiat în Năsăud și care a reușit minunea: l-a învățat să comunice printr-un limbaj creat de ea special pentru el - limbaj mimico-facial. L-a învățat că oamenii mor după ce l-a dus la o înmormântare și i-a pus mâna pe cadavru. Era rece, iar Vasile Adamescu a înțeles.
Primul cuvânt pe care Vasile Adamescu l-a rostit a fost „apa”, iar apoi au urmat și restul. Florica Sandu a reușit ce nimeni în toată istoria nu a reușit, l-a învățat să vorbească.
Astăzi, Vasile Adamescu este profesor în Cluj-Napoca, și-a scris memoriile, vorbește cinci limbi străine și merge în toată țara pentru a motiva oamenii și pentru a le arăta că nimic nu este imposibil. Îl are alături pe interpretul său, Viorel Micu, cel care a înțeles că are zilnic în fața sa o minune.
Vasile Adamescu poate să spună cu ce viteză se deplasează vehiculul în care se află, cu exactitate, doar scoțând mâna pe geam. Recunoaște orice chip prin simpla atingere, chiar daca l-a atins o singură dată în urmă cu 15 ani. Interpretul său îi scrie în palmă 120 de caractere pe minut, iar el reușește să comunice cu ușurință. Poate discuta cu oricine îi scrie în palmă, pe frunte, pe piept.
Ieri, prezent la Ziua de Conștientizare a Autismului, a spus că nici măcar nu mai vrea să audă sau să vadă. S-a resemnat și a găsit sensul vieții. Pentru părinții copiilor cu dizabilități are un mesaj simplu: să învețe, căci doar așa poți să îți găsești un loc al tău în societate.
Vasile Adamescu a lansat ieri la Bistrița cartea în care și-a scris memoriile, „Înfruntând viața”, carte pe care o consideră cea mai mare realizare a sa de până acum.