Fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute seriale din lume este „Vikingii”. În serialul care a fost inspirat din istoria și legendele danezilor au apărut și câțiva români, printre care și năsăudeanul Cătălin Coman, care ne dezvăluie câteva secrete din culisele serialului-fenomen:
Ajuns deja la sezonul cu numărul 5, serialul Vikingii, inspirat din istoria și legendele danezilor, a devenit un fenomen mondial, concurând cu Game of Thrones la titlul de cea mai urmărită serie de inspirație istorică din lume.
Printre cei care au avut ocazia să apară în serial s-au numărat mai mulți români. Unul dintre ei este năsăudeanul Cătălin Coman. Acesta are 34 de ani și în ultimii 10 ani a locuit în Irlanda, locul unde se filmează serialul Vikingii.
Acesta a lucrat în construcții în jur de 5 ani, după care a fost agent de pază la un hotel. Năsăudeanul a văzut un anunț prin care se căutau figuranți pentru Vikingii și nu a stat pe gânduri, mai ales că înfățișarea sa aducea cu a unui viking: acesta are 1,96 metri, este blond, are barbă, tenul deschis și ochi albaștri, exact ce căutau producătorii serialului.
Deși figurația era plătită foarte bine, cu 18-19 euro pe oră, năsăudeanul spune că este un fan al serialului și a vrut să vadă ce se ascunde în spatele camerelor de filmat. A petrecut alături de ei trei săptămâni. Irlandezii l-au chemat pe năsăudean să rămână permanent alături de ei ca figurant, însă acesta s-a mutat în luna decembrie a anului trecut în Canada, așa că a fost nevoit să refuze oferta.
„Am filmat pentru sezonul 5. Ne luau din Dublin, din centru, la ora 5:00 dimineața. Ajungeam pe la 6 și ceva la studiouri, acolo și începeam pe la 7, după ce ne luam costumul ne aranjau și mâncam micul dejun. Începeam la 7 când încă era noapte afară și terminam la 7-8 seara”, povestește Cătălin.
Armatele de mii de oameni sunt formate din doar câteva sute de figuranți
Deși dacă urmărești serialul ai impresia că iau parte la filmări mii de figuranți, armatele sunt formate din doar câteva sute de oameni. Aceștia practic își schimbă scuturile și costumele și sunt mutați astfel încât publicul să nu-și dea seama că sunt aceleași personaje.
„Sunt 400 de figuranți, care înfățișează o armată, în care ai impresia că sunt mii. Îți schimbă scuturile și cam atât. Nu se văd pe cameră detaliile, ca să-și dea seama lumea că în ambele armate sunt aceiași oameni. De exemplu, când se întâlnesc armatele, în episodul 8 din sezonul 5, am alergat nouă sprinturi la deal, doar ca să poată trage acele cadre”, povestește tânărul.
Nici numărul de bărci din serial nu coincide cu realitatea. Filmările se realizează doar cu 4 bărci, restul fiind făcute pe calculator. Acestea sunt singurele lucruri care se modifică pe calculator.
Peisajele care pot fi observate în serial sunt reale. Producătorii filmează în peste 30 de locații pe tot teritoriul Irlandei. Locația principală este o carieră de piatră, unde producătorii au amenajat un lac, pe lângă care au construit un sat, celebrul „Kattegat”.
Producătorii sunt foarte atenți să reproducă atmosfera din acele timpuri. Așa că figuranții sunt mudăriți pe față, iar unghiile sunt desenate, pentru a da impresia că sunt murdare.
O altă curiozitate este faptul că cei mai mulți figuranți și actori nu sunt nordici. De exemplu majoritatea femeilor care apar în serial sunt poloneze.
Foto: Cătălin Coman