Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  64 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Se întâmplă minuni la spitalul din Bistrița: Operație de reconstrucție craniană și de extirpare a colonului cu incizii minuscule!

17/11/2017 19:54:37 Ana ȘTEFĂNEL  
Se vorbește în toată țara despre investițiile din ultimul timp de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Venirea lui Gabriel Lazany la conducerea instituției a adus un suflu nou, însă ce se întâmplă în sălile de operație întrece orice imaginație. Medicii Andrei Farcaș și Ionuț Souca au făcut minuni pentru doi pacienți.

M-am întâlnit cu dr. Andrei Farcaș și dr. Ionuț Souca înainte cu câteva minute să intre în sala de operație. În câteva minute au povestit despre două operații extraordinare ca despre un puzzle pentru copii - atât de simplu suna din partea lor.

 

De fapt, cele două operații au schimbat viețile a doi oameni.

 

Operație de reconstrucție a bolții craniene

 

În urmă cu câteva luni, la spitalul din Bistrița a ajuns un bărbat de 34 de ani în stare extrem de gravă. Acesta a suferit un accident forestier, un copac lovindu-l în cap, el fiind în comă. Lovitura a fost extrem de puternică, el având o plagă deschisă prin care i se vedea efectiv creierul. Acum, este sănătos și cu craniul întreg.

 

„Este vorba despre un pacient comatos, care prezenta un traumatism cranio-cerebral sever cu eschile osoase la nivelul masei cerebrale și plagă cranio-cerebrală. Am practicat eschilectomie, am făcut hemostaze la nivelul creierului și am «decupat» o parte din bolta craniană, astfel încât edemul cerebral posttraumatic să nu lezeze creierul neafectat, prin compresiune (să aibă spațiu de extensie extracranian subgaleal). La șase luni după operație i-am reconstruit bolta craniană (cranioplastie) folosind o meșă de titan cu ciment peste”, a explicat medicul neurochirurg Andrei Farcaș pentru Bistrițeanul.ro.

 

Operația spectaculoasă despre care vorbește cu atât de multă modestie a avut loc chiar marți și i-a redat unui bărbat tânăr viața normală pe care o avea înaintea accidentului. Partea stângă a creierului i-a fost afectată, astfel că vorbirea sa a avut de suferit, la fel ca mâna dreapta, pe care nu o mai putea mișca. Kinetoterapia și logopedia au ajutat extrem de mult, astfel că starea acestuia este din ce în ce mai bună.

 

Întreaga operație a depins de măiestria chirurgului, reconstrucția craniană făcându-se cu ajutorul unei foi metalice (titan) întinse care a trebuit să fie construită, neexistând un dispozitiv special pentru asta. Spiritul artistic al medicului este indispensabil în astfel de momente, el lucrând la limita dintre scalp și creier, nefiind permisă intruziunea în niciuna dintre acestea.

 

A fost operată de cancer de colon, cu semne minime pe piele

 

În aceeași zi de marți în care unui pacient i-a fost reconstruit craniul, într-o altă sală de operație se afla o femeie de 70 de ani diagnosticată cu cancer hemoragic de colon ascendent. S-a practicat hemicolectomie dreapta prin abord laparoscopic. Maestrul în acest caz a fost tânărul medic Ionuț Souca.

 

«Am efectuat operația fără tăieturi la nivel abdominal, doar niște mici breșe unde se introduc instrumentele speciale de laparoscopie. E o operație care, de obicei, se face pe incizie foarte mare. Printre avantaje se numără spitalizarea mult mai redusă, mai puțină durere și recuperare post-operatorie rapidă și reintegrare socio-profesională într-un timp scurt. Se respectă principiile oncologice. Din punct de vedere al felului în care scoți întreaga tumoră plus tot teritoriul limfatic de drenaj al tumorii respective e respectată chirurgia clasică. Nu facem rabat la chirurgia oncologică și avem aceleași rezultate, dar printr-un abord minim invaziv și beneficii mult mai mari pentru pacienți”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro dr. Ionuț Souca.

 

Această operație este una meticuloasă și s-a făcut în premieră la Bistrița, puțini chirurgi optând pentru acest mod de lucru.

 

Ambii medici vorbesc cu modestie despre minunile pe care le fac în fiecare zi. Întrebați cât de dificile sunt asemenea intervenții, ei răspund că nu asta contează, ci cum e percepută operația de pacient, recuperarea acestuia și beneficiile pe care poate să i le aducă.

 

„Tot timpul lucrăm în beneficiul pacientului”, pare să fie principiul după care se ghidează cei doi și vorbesc într-un mod extrem de simplu despre operațiile-minune pe care le fac zilnic, redând astfel sănătatea unor oameni care, de cele mai multe ori, ajung la ei lipsiți de speranță.

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro