Eram pe drumul care duce spre Galații Bistriței. Trebuia să ajung la Căminul Cultural, pentru că acolo auzisem că se desfășoară a 8-a ediție a concursului interșcolar Ruralis. Dar mai întâi trebuia să aflu ce s-a întâmplat mai exact...
Eram pe drumul care duce la Galații Bistriței. Trebuia să ajung la Căminul Cultural de acolo pentru că am auzit că acolo se desfășoară a 8-a ediție a concursului interșcolar Ruralis. M-am gândit să scriu un articol de ziar pe baza acestui eveniment, dar mai întâi trebuia să aflu ce s-a întâmplat mai exact.
Am ajuns la intrarea în Căminul Cultural, dar a trebuit să aștept până ce copiii au ieșit din sală cu niște zâmbete largi întipărite pe chip. Vorbeau despre cât de amuzant a fost elevul care a cântat ultima dată sau cât de bine au dansat niște fete. Am recunoscut și membrii echipelor școlilor participante după diplomele și cadourile pe care le aveau asupra lor.
Toată lumea era încântată de ce s-a petrecut în ultimele câteva ore. La un moment dat am văzut o fată cu părul scurt, șaten, în jur de șaisprezece ani ieșind pe ușă. Avea niște ochi căprui care păreau că niciodată nu secau de lacrimi. Era îmbrăcată într-o cămașă cu imprimeuri florale și ținea în mână un bol cu mai multe bilețele în el. Trebuia să găsesc un membru al echipei POV 21 și să aflu detalii despre acest eveniment așa că am decis să merg să vorbesc cu ea.
- Bună, mă scuzi de deranj, faci parte din echipa POV 21?
La auzul numelui un zâmbet i-a luminat chipul și ochii au devenit un amestec de bucurie și satisfacție. Am știut că am găsit persoana potrivită.
- Da, fac parte din această echipă...
Deși erau niște cuvinte atât de simple, se simțea o undă de mândrie în ele.
Am auzit de această echipă cu puțin timp în urmă când un prieten de-al meu, tot reporter, a scris că ei sunt organizatorii acestui concurs. Îl știam pe coordonatorul lor, Gavrilă Urs, doar din auzite, niciodată nu l-am întâlnit personal și de aceea eram încântată că o să văd ce au realizat niște adolescenți sub supravegherea lui.
- Mă bucur că te-am întâlnit. Sunt reporter la un ziar local și aș dori să aflu mai multe detalii despre aceste eveniment. Ce scop a avut el? Care au fost premiile? Cine a participat, dar mai important, cine a câștigat?
- Concursul Ruralis a fost organizat de Comunitarium și echipa POV 21. Prin acest concurs am dorit să dezvoltăm capacitatea copiilor de a crea, de a comunica și de a susține o idee. Au participat în concurs 6 echipe de la școlile generale din Petriș, Prundu Bîrgăului, Târlișua, Șieu Măgheruș, Șintereag și Galații Bistriței, care s-au confruntat în probe de cultură generală, probe artistice și de strategie. După ce toți și-au arătat talentele pe scenă, au venit și premiile pe măsura așteptărilor, fiecare participant fiind răsplătit cu ajutorul sponsorilor Casa Ema, Romfulda și Open Consult.
Școala Generală Șintereag a câștigat, iar membrii echipei alături de profesorii coordonatori au fost răsplătiți suplimentar din partea sponsorului “Casa Ema” cu vouchere de intrare la piscină și saună.
Fata vorbea cu mult entuziasm despre cele petrecute, am rămas uimită de cât de devotați sunt anumiți adolescenți în asemenea activități.
- Cât de interactivi au fost participanții, dar mai ales publicul? Ați avut probleme pe parcusul evenimentului?
- Copiii s-au distrat alături de participanți. Au cântat, au dansat, iar bucuria n-a lipsit nicio clipă de pe fețele lor pe parcursul întregului concurs. Am întâmpinat însă câteva probleme tehnice când a venit momentul probelor de karaoke, dar le-am rezolvat rapid.
Fiecare cuvânt rostit de această fată era presărat cu o sinceră bucurie. Se vedea pe fața ei că s-a simțit bine organizând acest concurs și mi-am reamintit brusc de bolul din mâna ei.
- Ce rol ai avut în organizarea acestui eveniment? Și ce ați făcut cu acest bol? am spus arătând spre bilețelele atent împăturite care se odihneau pe fundul obiectului transparent.
- Cât timp copiii au fost ocupați cu proba de desen am organizat alături de alți câțiva prieteni din echipă o tombolă cu premii. Șase câștigători au fost răsplătiți fiindcă au răspuns corect la o întrebare de cultură generală. De asemenea, când a venit timpul ca fiecare școală să-și prezinte propriul moment artistic am rămas profund uimită de vocea unei tinere foarte talentate, Diana Andreea Pop. A fost absolut uimitoare, a lăsat cu gura căscată întreaga sală. Un moment de neuitat... Dar nici ceilalți participanți nu s-au lăsat mai prejos. Fiecare a uimit cu propriul său talent. Desigur că și noi am vrut să-i surprindem așa că trei prieteni din echipă foarte talentați: Adrian Chirilă, Sima Daniel și Robert Moldovan au uluit publicul cu propriile creații muzicale. Ce să vă mai spun? Totul a fost minunat, copiii s-au distrat și pe lângă asta au primit premii, am avut grijă ca toți să se simtă bine, dar mai important, acest eveniment ne-a unit legăturile, deja stânse, cu membrii echipei POV 21. A fost o adevărată plăcere să stau câteva ore cu persoane atât de minunate.
- Se pare că a fost un eveniment reușit, ați mai organizat și altceva în afară de cele spune mai sus?
Fata a stat puțin pe gânduri, era clar că încerca să-și facă ordine printre idei și să-și reamintească fiecare detaliu important.
- Ah, da, Școala de dans kizomba din Bistrița a făcut un spectacol minunat! Reprezentanții acestei școli au arătat că ai nevoie de multe repetiții și pricepere pentru a realiza un show adevărat.
- Mulțumesc mult pentru toate informațiile, ai fost foarte drăguță și mă bucur că evenimentul a fost un succes.
M-am întors la mașină cu un zâmbet pe buze, bucuria acestei tinere mi s-a transmis și mie, dar am simţit și o umbră de tristețe pentru că n-am participat la acest concurs.
Alexandra-Bianca Someșan,
elevă a Liceului Infoel