Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  35 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Proiectul pentru Cetatea Medievală Bistrița e gata! AFLĂ ce lucrări se vor face cu peste 4,5 milioane de euro:

04/08/2016 10:20:11 Raluca NECHITI  
Turnul Dogarilor va fi reabilitat, va fi reconstruită Poarta Lemnelor și reabilitată o bună parte din zidul vechii cetăți a orașului. În plus, turiștii vor avea puncte de belvedere pe zidul cetății - toate acestea fac parte din ideile de viitor ale municipalității, astăzi urmând să fie aprobate documentele pentru avizarea lucrărilor.

Consilierii municipali au fost convocați astăzi, în regim de urgență, la o ședință extraordinară, principalul proiect aflat pe ordinea de zi privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție a proiectului "Cetatea Medievală Bistrița - punerea în valoare a patrimoniului cultural” dar și pentru aprobarea acordului de parteneriat între municipalitate și Parohia Evanghelică (care deține Turnul Dogarilor)  în vederea solicitării finanțării prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Unul dintre obiectivele principale ale municipalității este reabilitarea și punerea în valoare a vechii cetăți medievale a Bistriței. Proiectanții au reușit să finalizeze documentația necesară lucrărilor care trebuie să se facă pentru punerea în valoare a cetății, documentație care va fi astăzi discutată și aprobată de consilierii municipali.

După ce consilierii municipali își vor da acordul, se poate trece la pregătirea actelor pentru accesarea fondurilor europene.

Municipalitatea explică că lucrările care fac obiectul acestei documentații se regăsesc în prioritățile propuse de strategia de dezvoltare locală a municipiului Bistrița, având drept scop punerea în valoare a monumentelor istorice și a centrului istoric pentru promovarea în circuitul turistic național și internațional.

"Proiectul are în vedere promovarea turismului cultural, legat de spaţiile multifuncţionale din oraş, pe traseul vechiului zid de împrejmuire al cetății medievale Bistrița, zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la implicarea în dezvoltarea circuitelor turistice locale sau internaţionale” se arată în expunerea de motive, pilonii proiectului axându-se pe două categorii arhitecturale  - „fragmentele din zidul cetății medievale păstrate până în prezent și Turnul Dogarilor, capabile sa furnizeze o gamă diversificată de oferte vizând desfăşurarea unor evenimente şi implicarea unui număr mai ridicat de vizitatori sau participanţi (activități în aer liber, punerea în valoare a tradițiilor, meseriilor și obiceiurilor, întruniri etc.) într-un mediu ce poate accepta coexistenţa istoriei şi a civilizației moderne”, se mai arată în document.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă „impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural de valoare națională – Cetatea Medievală Bistrița și a identității culturale în vederea creșterii calității vieții în comunitate”.

Principalele intervenții vizate de noul proiect sunt conservarea zonei de protecție istorico-architecturală; restaurarea și punerea în valoare a porțiunilor din zidurile istorice păstrate; marcarea unui traseu turistic istoric și cultural multifuncțional, care să urmărească traseul zidului de incintă al Cetății medievale și care să omogenizeze imaginea de oraș cultural european al municipiului Bistriţa.

De asemenea, lucrările vor da posibilitatea accesării tuturor elementelor interesante existente în centrul istoric și cultural Bistriţa și de persoanele cu handicap.

Un alt obiectiv vizează rezolvarea circulației pe întreg traseul zidului Cetății Bistriţa, marcarea intrărilor în Zona Istorică protejată, marcarea traseului de vizitare care va face vizibil publicului și exteriorul zidului Cetății Bistriţa cu poziționarea porților principale de intrare în Cetate și a Turnurilor breslelor și traseul va fi deschis spre străzile comerciale principale și spre parcul orașului.

Includerea obiectivului Rondul Cetății din Bistrița în circuitele turistice locale, naţionale şi internaţionale ale oraşului oferite de operatorii de turism, în traseele de pelerinaj ce vizează localităţile europene încărcate de semnificaţii cultice, istorice sau cultural-religioase – reprezintă un alt obiectiv al proiectului.

Creşterea numărului de vizitatori în cetatea Bistrița, a gradului de interculturalitate europeană, crearea de locuri de muncă și promovarea imaginii oraşului ca centru cultural cu tradiţii legate de Evul Mediu, Umanism şi Renaştere sunt alte aspecte pe care municipalitatea vrea să le realizeze.

„Se va încerca și refacerea pe porțiuni izolate a ”drumurilor de strajă” la partea superioară a zidurilor Cetății. Partea superioară a zidurilor poate oferi o priveliște impresionantă asupra unor zone ale orașului prin amenajarea unor puncte de interes vizual, așa numitele “belvedere” - mai spune municipalitatea care speră ca rezultatele obţinute să fie următoarele: reabilitarea clădirii Turnului Dogarilor (constând în repararea faţadelor şi a pereţilor interiori, reproiectarea sistemului de iluminat interior, realizarea unui sistem de încălzire modern, realizarea instalaţiei noi de paratrasnet și punerea în valoare prin lucrări de restaurare a fragmentelor de zid existente) și realizarea concretă a unui traseu de punere în valoare a Rondului Cetății Bistrița prin mijoace moderne.

În total municipalitatea vrea să realizeze un traseu turistic de 2500 de metri. Timpul de realizare a lucrărilor este estimat la un an și jumătate, iar suma ajunge la 4,5 milioane de euro. 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro