UPDATE: Probleme sunt și la Maieru, Ilva Mică și Mogoșeni. Podurile de gheață formate pe râurile din județ continuă să facă probleme în mai multe comune. În Parva, bucățile de gheață au acaparat drumurile și au intrat în curțile oamenilor. În Zagra un drum a fost inundat pe câteva sute de metri.
Pirotehniștii din cadrul ISU Bistrița nu par să aibă liniște nici astăzi. Podurile de gheață formate pe mai multe râuri din județ au început să le dea bătăi de cap și să ducă la pagube în mai multe comune.
În Parva, bucățile de gheață amestecate cu apă au acaparat drumurile și au intrat chiar și în curțile oamenilor.
„Atrag atenția că există în continuare riscul producerii de blocaje de gheață pe Râul Rebra, unde pot avea loc creșteri și variații însemnate de niveluri din cauza fragmentării, dislocării, îngrămădirilor de gheață, în anumite zone, cu posibilitatea de depășire a malurilor”, transmite primarul comunei Parva, Ioan Strugari.
Nu doar la Parva sunt probleme. Pirotehniștii se îndreaptă spre comuna Zagra, unde a fost inundat un drum județean pe câteva sute de metri.
Ieri, pirotehniștii au intervenit în comuna Coșbuc, Salva. De asemenea, în Telcișor au fost inundate 15 gospodării, iar în Rebra au fost afectate 16 gospodării. Mai multe despre situația de ieri puteți citi AICI.
UPDATE 10:00:
Cititorii Bistrițeanul.ro ne semnalează faptul că și în comuna Maieru sunt probleme, mai multe grădini fiind inundate cu apă amestecată cu bucăți de gheață. Aseară, intersecția dintre Râul Someș și Anieș a fost blocată pe circa 400 de metri de bucăți de gheață.
UPDATE 12:30:
Drumul care leagă Sîngeorz-Băi de Ilva Mică a fost inundat în această dimineață. Afectată este una dintre benzile de circulație, pe o distanță de câteva sute de metri. De asemenea, mai multe terenuri din localitatea Mogoșeni au fost inundate și acoperite cu bucăți mari de gheață.
În filmulețul de mai jos puteți urmări imagini de la Mogoșeni:
UPDATE 12:51:
Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Bistrița se îndreaptă spre Rebra, unde s-a format un zăpor de gheață care se întinde pe 800 de metri. Pompierii de la Secția Năsăud ajută la evacuarea apei cu ajutorul motopompelor. Se pare că au fost inundate 16 curți, curtea școlii din localitate, precum și două terenuri de sport și un parc.
UPDATE 13:10:
Reprezentanții județului s-au deplasat la Maieru pentru a evalua sițuația.
„La Maieru situația este mai gravă și așteptam intervenția ISU și a armatei!”, a postat pe pagina sa de Facebook președintele de Consiliu Județean, Radu Moldovan.
Puteți urmări imagini de la Maieru în filmulețul de mai jos:
În localitatea Cociu, bucățile de gheață și apa au acaparat un teren pe care a fost construită o microhidrocentrală. Un autoturism a fost pur și simplu înghițit de gheață. Bucățile de gheață au distrus microhidrocentrala, în valoare de 7 milioane de euro. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI. Puteți urmări imagini de la Cociu în filmulețul de mai jos:
UPDATE 13:30:
„La Rebra la fel ca în multe zone din județ sunt probleme foarte mari din cauza podurilor de gheață! Dispozitivele ISU sunt împărțite în mai multe zone ale județului și din cauza gravității situației am apelat inclusiv la sprijinul armatei pentru distrugerea podurilor de gheață”, a declarat președintele de Consiliu Județean, Radu Moldovan.
UPDATE 14:23:
Pe tot parcursul nopţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.) a monitorizat situaţia operativă de pe toate cursurile de apă din judeţul Bistriţa – Năsăud. Din cauza unui zăpor de gheaţă format pe cursul râului Zagra, drumul județean 172 a fost inundat pe o distanţă de peste 500 de metri, la intrare în localitatea Zagra, spre Mocod.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Zagra a luat măsura asigurării transportului pentru 2 persoane care necesitau dializă, cu ajutorul echipajelor specializate.
Încă de la primele ore ale dimineții, echipajul pirotehnic din cadrul I.S.U. „Bistriţa” a fost direcţionat în teren pentru continuarea misiunilor de sprijin în zona respectivă. Astfel, pirotehniştii bistriţeni au ajuns în punctul unde s-a format zăporul de gheaţă, cu ajutorul unei bărci şi au executat opt detonări controlate, folosind cca. 5 kg material exploziv.
După succesiunea de explozii, au fost create canale de scurgere a apei, astfel că zăporul a fost dislocat, iar drumul judeţean a devenit practicabil.
Ulterior, în jurul orei 12:00, echipajul pirotehnic a fost direcţionat spre loc. Rebra. Aici, un zăpor de circa 800 de metri a provocat inundarea a 16 gospodării (curţi şi două beciuri), curtea şcolii din localitate, două terenuri de sport şi un parc. Pompierii militari de la Secţia Năsăud acţionează, de la primele ore ale dimineţii, cu motopompe pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţie, prin evacuarea apei din curţi şi beciuri.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Rebra, cu utilaje grele (buldoexcavatoare), echipaje SGA BN şi echipaje de pompieri (cel pirotehnic şi alte echipaje) fac eforturi susţinute pentru distrugerea zăporului şi gestionarea situaţiei din teren.
Situaţii de urgenţă generate de formarea zăpoarelor de gheaţă au mai fost înregistrate în localităţile Spermezeu, Chintelnic şi Crainimăt, echipaje ISU şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au monitorizat situaţia operativă din teren şi au acţionat cu utilaje grele (buldoexcavatoare) pentru dislocarea formaţiunilor de gheaţă.
În continuare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin preşedinte (prefectul judeţului, domnul Ovidiu Victor Frenţ), preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan şi comanda inspectoratului monitorizează situaţia operativă din localităţile (Şanţ, Valea Mare, Maieru, Anieş, Rebra şi alte locaţii din judeţ unde s-au format zăpoare ce ameninţă comunităţile respective) şi va aloca toate resursele disponibile pentru sprijinirea populaţiei.
Știre în curs de actualizare.
19831 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.