Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  271 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Oaspeţi de seamă pe râul Bistrița...!

19/01/2017 13:22:53 Ioana BRADEA  
De obicei se cuibăresc prin Asia sau America de Nord, dar îşi mai fac de cap uneori şi prin țările Europei Centrale și de Sud. Zilele trecute au fost admirate şi surprinse în flagrant pe râul Bistriţa Ardeleană!

În ciuda frigului şi a altor probleme de ordin rutier care dau bătăi de cap şoferilor – iarna oferă iubitorilor de natură ocazia să admire câteva exemplare de păsări deosebite. Este şi cazul Simonei Păcurar care a fotografiat şi postat pe pagina sa de Facebook câteva fotografii minunate în care bistriţenii au ocazia să facă cunoştinţă cu unele specii de păsări speciale.

Raţa suliţar (Anas acuta) este una dintre speciile migratoare care cuibărește, în special, în partea de nord a Europei, Asiei și Americii de Nord, în zonele arctice și sub-arctice. În Europa, cele mai mari populații cuibătoare se întâlnesc în Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia și Suedia, dar există populații cuibătoare de mici dimensiuni în multe din țările Europei Centrale și de Sud. Pe teritoriul României acestă specie poate fi întâlnită în special în perioada de iarnă și de pasaj, perechile cuibătoare fiind puține.

Cârstelul de baltă (Rallus aquaticus) a fost, de asemenea, surprins şi fotografiat pe Râul Bistrița Ardeleană. De obicei el ocupă zone umede cu ape dulci sau salmastre, stătătoare sau ușor curgătoare cu vegetație densă. Este o specie retrasă, se hrănește cu nevertebrate terestre și acvatice, amfibieni mici, pești, păsări, mamifere și uneori material vegetal, în vegetația densă, dar se poate hrăni în zone deschise atunci când hrana este greu de găsit – mai scrie Simona Păcurar.

Cinteza (Fringilla coelebs) – o pasăre migratoare de talie mică (14 – 18 cm), din famila Fringillidae, în România este doar parţial migratoare, masculii iernând în ţară, pe când femela şi tineretul migrează în Africa de Nord sau Asia de Sud Vest...!

Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) a fost surprins şi el, zilele trecute, pe Bistrița Ardeleană, fiind declarat de specialişti un scufundător foarte abil care plonjează în apă asemeni unei săgeți. Se poate scufunda până la adâncimea de 8 m și poate petrece sub apă 2 minute. Penajul cormoranilor nu este impermeabil, cum este cazul altor specii de păsări, în schimb, se îmbibă rapid cu apă și devine greu, lucru care îl ajută să se scufunde mai eficient. Astfel, cormoranul poate pluti pe apă asemeni unei rațe, dar în caz de pericol, poate înota cu corpul scufundat, astfel încât doar gâtul și capul ies din apă. Pe uscat se mișcă destul de greu, iar pentru a se ridica în zbor trebuie să fugă pășind pe apă – notează Simona Păcurar.

Mugurarul (Pyrrhula pyrrhula), în schimb, a fost zărit în cartierul Petre Ispirescu din Bistriţa, fiind considerat pasărea de drept a pădurilor montane unde vieţuieşte tot anul. Spre toamnă, coboară la şes fluierându-şi prezenţa timid din vârful arborilor. Dacă şti să-l îngâni, îl poţi aduce aproape de tine, ademenit de curiozitate.

Dacă aveţi de gând să ieşiţi la o plimbare prin preajma râului Bistriţa, aveţi şanse, aşadar, să surprindeţi asemenea minunăţii. Iar dacă vă îndeamnă sufletul să-i şi hrăniţi – aflaţi că specialiştii de la Societatea Ornitologică Romană ne sfătuiesc să le oferim coji de cartofi, firmituri de prăjituri sau plăcinte, biscuiți sau orez fiert. Păsările sălbatice, însă, nu au voie să consume pâine, chips-uri, ciocolată sau floricele de porumb, conform animalzoo.ro.

Sursa foto: Facebook

4624 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro