Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  35 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Mure de Bichigiu sau cum să începi o afacere la 60 de ani

16/08/2016 17:29:25 Ana ȘTEFĂNEL  
Pentru unii oameni intrarea la pensie înseamnă table în fața blocului sau ore întregi petrecute în fața televizorului. Nu asta s-a întâmplat și în cazul lui nea' Niță, care a început să cultive mure la casa de vacanță din Bichigiu alături de soție și cei doi băieți.

Imediat după ce ieși din localitatea Coșbuc, la bisericuța de lângă drum este un drum îngust spre stânga. Recomandat ar fi să ai o mașină de teren, căci urmează o porțiune destul de greu accesibilă, însă chiar dacă parchezi undeva vehiculul și o iei pe jos, merită. Urci, urci și undeva pe la jumătatea drumului, cel mai probabil, vei fi întâmpinat de Bruno - un cățel micuț care își apără proprietatea. 

Dacă te temi că nu vei ști unde e Casa Miron, nu îți face griji. O vei recunoaște imediat. Trei construcții de lemn, frumos aranjate, înconjurate de flori, te vor face să îți dai imediat seama că ai ajuns. În stânga - plantația de mure cu fructe mari și zemoase. La Casa Miron am găsit o familie care a decis să renunțe în zilele libere la aglomerația și agitația din oraș și să se retragă la țară, iar imediat după aceea le-a venit ideea cu afacerea.

Andrei, băiatul cel mare, ne-a povestit că totul a început ca un hobby. Tatăl său, un om obișnuit toată viața să lucreze, nu a suportat ideea de a sta pur și simplu acasă, la apartamentul din Năsăud, cu statut de pensionar. Așadar, familia s-a mobilizat și a găsit o soluție: o cultură de mure pe care să o îngrijească fiecare cât poate. 

«La prima recoltă am avut 25 de kilograme de mure, iar după alte trei zile am strâns 35 de kilograme, iar după alte două zile... 75. Nu ne așteptam la o asemenea cantitate, iar atunci ne-am gândit că cel mai bine ar fi să începem să distribuim», a povestit Andrei pentru Bistrițeanul.ro.

Așadar, totul a început pentru a umple timpul liber, dar lucrurile s-au schimbat între timp și familia Miron a început să se documenteze cu privirea la tot ceea ce înseamnă o cultură de mure și ce implică asta. 

Tot povestind, am ajuns în mijlocul culturii și... acolo am rămas. Era fascinant cum membrii familiei povesteau despre fiecare fir în parte în timp ce culegeau cu grijă doar boabele coapte și dulci. Toți cei din familie au fiecare lista lor de așteptare, iar când apare noua recoltă încearcă să mulțumească pe toată lumea. Murea ajunge în siguranță oriunde, pusă cu grijă în caserole de un kilogram. Andrei și Ciprian, cei doi frați, ne-au povestit cum oamenii cer de obicei câte o găleată, însă ei preferă să livreze murea în caserole pentru a nu-i strica aspectul și consistența.

Deja, toți cei patru știu să îngrijească cultura și în scurt timp au ajuns la sute de kilograme de mure, iar stâlpul familiei, neaNiță, își petrece toate weekendurile la casa de vară din Bichigiu și are grijă ca lucrurile să meargă bine și murea să fie gustoasă. Prietena lui Andrei, Andreea, are de gând să ajute și ea cu ce poate și nu exclude varianta de a atrage fonduri europene, ea terminând o facultate în domeniu. Deocamdată, weekendurile le petrece și ea în Bichigiu și folosește murea pe post de ingredient pentru prăjituri delicioase, pregătite alături de mama băieților.

Secretele ca fiecare bob să fie atât de dulce și de mare sunt numeroase, însă familia Miron nu a dorit să dezvăluie unele lucruri, ispitindu-ne cu fructele gustoase, iar noi... am căzut pradă ispitei și am renunțat să punem întrebări în schimbul unei «sesiuni» de mâncat direct din tufe.

9677 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro