Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  36 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: "Mişcarea literară", sărbătorită de tinerii colaboratori la Palatul Copiilor

23/01/2017 13:14:19 Ioana BRADEA  
Elevii clubului de Jurnalism de la Palatul Copiilor au trecut cu bine testul organizării unui amplu eveniment: au pus la cale o întâlnire cu redactorii revistei Mişcarea Literară, formulând întrebări, panotând o expoziţie foto, prezentând cel mai recent număr şi ocupându-se de publicitate. A ieşit o întâlnire memorabilă:

Colaborarea revistei Mişcarea literară cu tinerii condeieri ai judeţului este una de cursă lungă, publicaţia fiind implicată în programele iniţiate de Palatul Copiilor Bistriţa – proiectele Comenius, iniţiate de profesoara Iulia Istrate, schimbul de experienţă cu Centrul pentru Tineret din Allmenhausen, Germania, coordonat de profesorul Sever Şuteu, Concursul Judeţean Scrisori de mai, „Ana Blandiana la Bistriţa” şi altele. Dar, mai ales, publicaţia a încurajat tinerele talente literare ale judeţului, publicând în paginile revistei textele câştigătoare la Festivalul Naţional de Poezie „George Coşbuc” sau la Festivalul Naţional de Proză „Liviu Rebreanu”. 

În plus, de la venirea sa la Palatul Copiilor, profesoara Diana Morar se ocupă cu succes de rubrica de Plastică a revistei Mişcarea literară, cooptând tineri artişti, care se exprimă în maniere plastice diferite şi care ilustrează, număr de număr, publicaţia bistriţeană. Tot Diana Morar este şi cea care scrie despre ilustratori, le ia interviuri, contribuie la accentuarea unei note de dezinvoltură şi prospeţime a revistei, şi, la rândul său, revista le oferă şansa artiştilor pentru a expune, on line şi tipărit, proiectele lor de anvergură, oferind şansa unei diseminări mai ample.

Echipa de jurnalism a Palatului, constituită din liceenii Alexandra Andrecuţ, Simina Bălan, Mihnea Encean, Flavius Gângă, Eduard Gonda, Oana Hudişteanu, Andreea Lechinţan, Ilinca Moldovan şi Carmen Rus, a avut iniţiativa organizării unei întâlniri cu redacţia revistei Mişcarea literară, cu prilejul împlinirii a 15 ani de la apariţia în serie nouă a publicaţiei.

Au gândit o structură a activităţii, au formulat un set de întrebări pentru redactori, au panotat o expoziţie tematică (cu fotografii, dedicaţii speciale, articole, afişe), au recenzat cel mai recent număr al revistei, s-au preocupat de publicitate şi au pregătit o prezentare adecvată a redactorilor.

Deşi sunt foarte prezenţi, publicând în cotidienele judeţene, dar şi-n revistele de specialitate - Didactica Nova, Tribuna învăţământului - elevii de la jurnalism au trecut cu bine testul organizării unui eveniment mai amplu. Bineînţeles, au primit şi sprijinul colegilor de la alte cercuri creative, astfel încât, vineri, 20 ianuarie, s-a organizat, la Palatul Copiilor Bistriţa, o întâlnire cu redacţia revistei Mişcarea literară – Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, Virgil Raţiu, Andrei Moldovan, dar şi cu scriitorul Valentin Coşereanu şi cu responsabilul cu marketing al revistei – Alexandru Câţcăuan.

Gazda evenimentului a fost proaspătul director al Palatului Copiilor Bistriţa, profesorul Dorel Nicoară, care a subliniat importanţa legăturii tinerilor jurnalişti cu „clasicii”, mai ales în perspectiva Porţii stelare, revista Palatului, care se vrea revigorată.

Profesoara Iulia Istrate a punctat aspecte legate de tehnoredactare, de arta punerii în pagină într-o manieră adecvată şi atractivă, suplinindu-l oarecum pe tehnoredactorul Mişcării literare – Adrian Năstase.

Într-o atmosferă agreabilă, în prezenţa unui număr mare de elevi, profesori, părinţi, dar şi a unor colaboratori – Virginia Nuşfelean, Ioan Sabin Mureşan, Raluca Oana Baciu, Ana şi Adrian Iliuţă, Vasile Filip, Niculae Vrăsmas, Victor Ştir ş.a, redactorii Mişcării literare au vorbit despre demersurile întreprinse pentru re-înfiinţarea revistei, despre efortul care stă la baza unei astfel de întreprinderi, despre arta de a menţine un standard decent, despre colaborări, traduceri, actualitate literară, proiecte iniţiate, recepţie, difuzare etc.

Întrebările elevilor se vor constitui într-o anchetă adresată redactorilor Mişcării literare. O rubrică specială a fost şi „Amintirile colaboratorilor”, unde s-au descoperit aspecte de colaborare oportună, dar şi pasaje mai reconfortante.

Diana Morar şi-a exprimat recunoştinţa pentru că revista i-a oferit „o voce”, pentru a-şi împărtăşi viziunea artistică iar elevele Alexandra Andrecuţ, Ilinca Moldovan şi Simina Bălan au prezentat cel mai recent număr al revistei, dedicat lui Andrei Mureşanu, la 200 de ani de la naşterea poetului Imnului naţional.

Micii Blandieni de la Palat au formulat zeci de „dedicaţii speciale”, manifestarea fiind punctată din loc în loc cu câteva, în timp ce Alexia Dohotari, împreună cu creativa sa mamă Nicoleta, au confecţionat lalele aniversare.

Scriitorii au oferit autografe pe fotografii cu redacţia iar profesoara Viorica Bălan de la Şcoala Gimnazială Budacu de Sus, instituţie cu care Palatul e partener în protocolul de colaborare „Balansoarul cu idei”, a avut iniţiativa unui sinteze a apariţiilor debutanţilor în Mişcarea literară.

Astfel, eleva Gabriela Moldovan de la Budac, a remarcat faptul că, în decursul anilor de apariţie a revistei, au publicat proză, poezie, recenzii sau eseuri, eleve şi studente, actuale sau foste membre ale cercului de creaţie literară de la Palatul Copiilor Bistriţa şi ale Clubului Copiilor din Beclean, dintre care le amintim pe Denisa Pintiuţă Caian, Ilinca Georgiana Mare, Lucia Teutişan, Andreea Cocoi, Alexandra Ionuţa Andrecuţ, Ioana Ilinca Moldovan.

Unele au confirmat girul acordat de Mişcarea literară, publicând şi în alte spaţii revuistice. "Credem şi sperăm că unii dintre tinerii condeieri ai judeţului vor accede la un loc printre colaboratorii fideli ai revistei şi, de ce nu?, chiar în echipa redacţională. Lucrurile se clădesc de cu bună vreme...!" a mărturisit Ionela Silvia Nuşfelean pentru Bistriţeanul.ro.

Foto: Clubul de Jurnalism de la Palatul Copiilor, Bistriţa

La iniţiativa actualei echipe redacţionale, publicaţia a fost reluată în urmă cu 15 ani şi apare trimestrial, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, fiind editată la Bistriţa, de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Din redacţia revistei fac parte Olimpiu Nuşfelean, director, Ioan Pintea, redactor-şef, Virgil Raţiu, secretar de redacţie şi Andrei Moldovan, din echipa de redactori făcând parte, ani buni, şi prozatorul Ion Moise. 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro