Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  163 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Mirajul elevilor, în „Săptămâna altfel”

29/03/2018 11:11:08 Cristina MILEA  
Locuiesc și învață într-un colț de lume, la capătul județului, dar se pot lăuda cu ceea ce puține școli au în prezent: „Apreciez implicarea Primăriei Spermezeu, care susține acest proiect. Faceți ceva deosebit, ceva aparte, pentru că nu orice școală se poate lăuda cu așa ceva!”

Mai multe clase de elevi de la școli din Bistrița și din județ au ales să desfășoare o parte dintre activitățile cuprinse în programul „Săptămâna altfel” la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Primii care au ajuns luni la Mediateca Bibliotecii au fost 28 de elevi de gimnaziu de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, atât de la secția germană, cât și de la cea română, pentru a urmări filmul documentar „Clopotele orașului – Die Stadtglocken”, realizat de Nicoleta și Gigi Cherecheșiu.

Ei au fost însoțiți de profesorul Silviu Onciu care a și subliniat că este vorba despre „un film documentar extrem de interesant, cu o mică parte din istoria modernă a Bisericii Evanghelice din Bistrița, despre momentul nefericit în care a ars turnul bisericii și s-au topit clopotele din el, iar apoi despre efortul făcut pentru turnarea și instalarea altora noi în turn. Adiacent vizionării filmului documentar, elevii au aflat aici amănunte foarte interesante despre istoria Bisericii Evanghelice și a altor monumente importante din centrul istoric al orașului. De la Mediatecă am mers în Clubul Coșbook, unde am derulat un miniproiect, în cadrul căruia li s-au prezentat elevilor elemente din simbolistica stemei orașului, a unora dintre stemele breslelor, ca și de pe stema liceului nostru. Și acum, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” s-a dovedit a fi o adevărată prelungire a școlii, pentru noi!”, a mai spus profesorul Silviu Onciu.

Mai mici, cei peste 60 de elevi din clasele pregătitoare de la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bargăului au urmărit pe ecranul tv uriaș de la Mediatecă, unul dintre filmele seriei „Cărțile Junglei”. În prealabil, însoțiți de cadrele didactice, copiii au vizitat Biblioteca Județeană, zăbovind mai mult la secția Împrumut pentru Copii. „Copiilor le-a plăcut foarte mult filmul de desene animate și chiar au stat atenți mai bine de o oră, cât a durat filmul, ceea ce pentru noi este o adevărată performanță, dată fiind vârsta lor. Suntem foarte recunoscători Bibliotecii Județene pentru modul în care am fost primiți aici și promitem că vom reveni!”, a declarat în final Ileana Galben, profesoară pentru învățământul primar.

Puțin după ora amiezii, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și-a făcut apariția un grup de elevi din clasele primare de la Școala Gimnazială „Theodor Cotuțiu” din Dumbrăvița. Și ei au vizitat secțiile Bibliotecii și s-au bucurat foarte tare când s-au revăzut în imaginile proiectate pe ecranul uriaș de la Mediatecă, în montajul realizat cu secvențe filmate și fotografii de la vizita pe care bibliobuzul instituției a făcut-o în urmă cu o lună, chiar la școala lor, pentru a le duce cărți pentru lecturile suplimentare.

***

Creație a profesorilor și elevilor de la Școala Gimnazială Spermezeu și de la Școala Gimnazială „Teodor Cotuțiu” din Dumbrăvița, revista „Mugurași de pe Țibleș” are 62 de pagini bogate în articole și ilustrații, și acoperă trei domenii: Școala noastră, Din activitățile școlii – proiecte educative și Creații.

Lansarea ei a avut loc marți, 27 martie, la Clubul Coșbook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului „Cartea, sănătate pentru suflet și pentru minte”.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” a vorbit admirativ despre revista „Mugurași de pe Țibleș”, afirmând că se bucură foarte mult de continuitatea acestui proiect: „Cred că este foarte important ceea ce faceți și o felicit pe doamna director și felicit și cadrele didactice și elevii care o realizează! Apreciez și implicarea Primăriei Spermezeu, care susține acest proiect. Faceți ceva deosebit, ceva aparte, pentru că nu orice școală are o revistă care să-i prezinte activitățile, perspectivele. Am răsfoit revista dumneavoastră și mi se pare foarte bine făcută, foarte bine articulată. Faptul că ne dăruiți această revistă ne îndreptățește pe noi, cei de la Biblioteca Județeană să fim cei mai buni prieteni ai voștri și voi să fiți cei mai buni prieteni ai noștri!”, le-a spus Ioan Pintea elevilor și profesorilor prezenți la eveniment.

La rândul său, prof. Voichița Țermure, directoarea Școlii Gimnaziale Spermerzeu, a explicat de ce este importantă derularea acestui proiect: „Scopul nostru este acela de a-i conștientiza, atât pe elevi, cât și pe cei din jurul lor, că un rol foarte important pentru dezvoltarea noastră îl are cartea. Obiectivele proiectului se referă la dezvoltarea gustului pentru lectură, a respectului pentru bibliotecă și pentru cei care o deservesc. Ne dorim să facem cât mai mult pentru a-i atrage spre partea de lectură. Ne dorim să avem o revistă serioasă și ne-am propus să o scoatem semestrial. Am obținut ISSN de la Biblioteca Națională a României și vrem s-o impunem ca oglindă a activităților din școala noastră”.

Primul număr al revistei școlare „Mugurași de pe Țibleș” are 62 de pagini, dar, pe viitor numărul paginilor sale va crește, a promis prof. Nastasia-Maria Mureșan, una dintre coordonatoarele revistei. „Am adunat materiale pentru circa 75 de pagini, dar nu am putut publica toate materialele elevilor în acest număr. Revista și-a arătat utilitatea încă de la început, pentru că le oferă posibilitatea elevilor să-și exprime înclinația spre domeniile care îi atrag”, a spus prof Nastasia-Maria Mureșan. Deosebit de implicat în acest proiect este și preotul Doru Zaharie de la Hălmăsău, care a amenajat în incinta casei parohiale o impresionantă bibliotecă, pusă la dispoziția elevilor. „Cine deschide această revistă găsește foarte multe activități în care sunt implicați elevii și sperăm ca elevii care o realizează să își depășească profesorii!”, a remarcat și preotul Doru Zaharie. În cursul vizitei la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, cei aproape 30 de elevi de la școlile gimnaziale din Spermezeu și Dumbrăvița au vizionat la mediateca bibliotecii filmul istoric Frații Jderi, în regia lui Mircea Drăgan, moment precedat de evocarea unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918. Proiectul „Cartea, sănătate pentru suflet și pentru minte” a fost lansat pe 23 februarie a.c. și este derulat de Școala Gimnazială Spermezeu în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Parohia Ortodoxă Hălmăsău, Primăria comunei Spermezeu și Biblioteca Comunală Spermezeu.

1631 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro