Toamna aceasta este una cât se poate de bună pentru producătorii de mere din judeţ. Vremea bună din ultima perioadă a crescut producţia şi cu 25 la sută faţă de anul trecut. Proprietarii de livezi sunt încântaţi de recolta bună din acest an şi preconizează că în următoarele două săptămâni toate merele vor fi recoltate.
În judeţul nostru 6250 de hectare de teren sunt ocupate de livezile cu mere, majoritatea producţiei axându-se pe mere din soiul Ionatan şi Golden. Anul acesta a fost unul foarte bun, spun producătorii, care anunţă că au o producţie cu 25 la sută mai mare decât anul trecut.
La Ciceu Mihăieşti unde omul de afaceri Aurel Onigaş are peste 200 de hectare de livadă culegătorii muncesc zi – lumină pentru a aduna toate fructele din pomi.
Zi de zi de aici pleacă spre pieţe şi magazinele din ţară TIR-uri încărcate cu mere. Pentru a putea face faţă producţiei de anul acesta şi pentru a reuşi să strângă cât mai multe fructe, producătorul a angajat de trei ori mai mulţi culegători care muncesc din zori şi până noaptea.
După ce sunt culese merele ajung în depozite unde sunt sortate cu grijă şi amblate corespunzător, la Ciceu Mihăieşti existând şi singura maşină de sortat mere din judeţ. Maşina spală merele, le usucă şi le calibrează, fiind achiziţionată în 2012 din Olanda. Cu ajutorul ei se pot sorta cinci tone de mere pe oră.
„Într-un an normal, un an bun, produc în total 4000 de tone de mere. Anul acesta a fost foarte bun şi preconizez că vom avea o producţie de 5000 de tone pe toată suprafaţa. Majoritatea sunt din soiul Ionatan şi piaţa de desfacere este excusiv în România” a precizat pentru Bistriţeanul.ro, Aurel Onigaş cel care deţine livada la Ciceu Mihăieşti.
„Pomicultura are un viitor foarte bun în judeţ. Noi, toate investiţiile pe care le-am făcut, au fost din mere şi din prune. Se câştigă bine. Cred că pomicultura are un viitor foarte bun. La noi din păcate nu sunt încă fructe de calitate. Dacă am primi şi noi fonduri de la UE pentru a înfiinţa culturi noi, tinere cum au ungurii, sârbii, polonezii, am putea concura mult mai bine cu ei. Între tehnologie nu e nicio diferenţă. Avem aceeaşi tehnologie, însă ei obţin dublu prin simplu fapt că au livezi tinere” mai spune omul de afaceri.
De la ferma din Ciceu Mihăieşti merele pleacă de la 1,1 - 1,4 lei, în funcţie de categorie şi sortiment.