Un grup de 8 polițiști olandezi și-a stabilit baza la Agrieș pentru a da o mână de ajutor comunităţii locale. Nu este vorba de prinderea unor infractori ci de modernizarea grupurilor sanitare ale școlii generale din sat, alături de voluntarii Asociației Comunitarium. Până acum, cei 100 de elevi ai şcolii aveau la dispoziţie doar două băi.
Olandezii nu sunt la primul proiect de acest gen în România iar parteneriatul cu tânărul ONG bistrițean promite și altele în viitor, care vor ajuta la creșterea calității unităților de învățământ din mediul rural.
Între 25 septembrie și 1 octombrie, grupul de 8 polițiști olandezi și-a stabilit baza la Agrieș pentru a ajuta la modernizarea grupurilor sanitare ale școlii generale din sat, care este parte a Liceului Tehnologic Târlișua.
Împreună cu Asociația Comunitarium, aceștia au planificat în ultimele luni acest eveniment, reușind să strângă elementele necesare pentru modernizarea și utilarea cu obiecte sanitare și instalații băile școlii. În momentul de față, cei 100 de elevi ai şcolii împart doar două astfel de unități.
Activitatea voluntarilor olandezi este deja una de tradiție la noi în țară, fundația Hulp Roemenie din care fac parte având deja în spate câteva vizite cu obiective similare desfășurate în alte județe, expuse pe site-ul lor www.roemenie-hulp.nl.
Aceasta, venită la inițiativa Asociației Comunitarium din Bistrița, este prima din județul nostru.
Obiectivul asociației este legarea unei colaborări de durată și implementarea altor proiecte în mediul rural, atât în domeniul igienei de bază cât și în ceea ce privește modernizarea sistemelor de încălzire centralizată sau a altor zone care necesită intervenție.
Beneficiarii direcți ai acestor activități gândite pe termen lung de Comunitarium vor fi, bineînțeles, elevii școlilor nemodernizate încă din județ, scopul final fiind oferirea unor posibilități superioare de efectuare a studiilor.
Comunitatea locală și-a adus, de asemenea, aportul în acest proiect, prin directorul Liceului Tehnologic din Târlișua, Mihai Forai sau a voluntarilor din zonă și din Bistrița, aceștia efectuând lucrările pregătitoare și asigurând cazarea și masa voluntarilor olandezi, sosiți la Agrieș cu 3 microbuze încărcate cu instalații sanitare. Toate materialele care vor rămâne neutilizate după finalizarea lucrărilor vor fi vândute localnicilor într-un mini-bazar în curtea școlii, la prețuri simbolice, iar fondurile strânse vor fi destinate proiectului de anul viitor.
Mihai Oprea,
Asociația Comunitarium