Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  85 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Francezii, germanii, evreii şi japonezii, fascinaţi de Casa Săsească! Bistriţenii abia au auzit de ea

16/09/2012 14:09:38 Mariana NASAUDEAN  
Masca mortuară a lui Lucian Blaga, aparat de făcut îngheţată, bunica maşinii moderne de spălat haine, dispozitiv folosit la descălţat şi multe alte piese rarisime pot fi văzute la Livezile într-o colecţie de-a dreptul impresionantă însă prea puţin cunoscută.

Muzeul “Casa Săsească” este amenajat într-o casă cu adevărat săsească, a cărei construcţie a început în 1838. Dimensiunile şi compartimentarea acesteia arată că este vorba despre locuinţa unor oameni înstăriţi, imobil în care au trăit mai multe generaţii, ultima dintre ele însemnându-şi existenţa pe plăcuţa la de intrare în anul 1914, conform obiceiurilor vremii.

Casa are şi anexele necesare unor gospodari adevăraţi precum şura şi grajdul animalelor. Casa-muzeu este constituită din mai multe încăperi în care sunt grupate tematic exponatele.

“Muzeul a fost mutat în această casă în anul 1997, înainte era cunoscut sub numele de „Muzeul de sub poartă”, explică pentru Bistriţeanul.ro muzeograful Rodica Moldovan care oferă cu multă răbdare informaţii detaliate despre fiecare exponat.

În acest fel “Casa Săsească” nu este o adunătură de obiecte ci sunt prinse într-o adevărată poveste. Istoria acestui muzeu începe odată cu Ion Rusu care a închegat o colecţie a lucrurilor mai deosebite pe care le-a avut sau pe care le-a procurat de-a lungul anilor.

De la corespondenţă cu reţete culinare şi cărţi din literatura universală, acesta a colecţionat chiar şi piese rare precum un pian, un manuscris de-a lui Coşbuc sau oala uriaşă din 1877 în care se măsurau cerealele. Una dintre încăperile muzeului este decorată în specificul săsesc, în cele mai mici detalii, de la faţa de masă cusută în mii de cruciuliţe până la soba cu picturi realizate manual.

“A strong lady”, spunea glumind un turist din străinătate despre poza care o redă pe stăpâna casei care parcă urmăreşte toate mişcările vizitatorilor. Trecerea se face apoi în bucătărie unde putem face cunoştinţă cu o rudă mai îndepărtată a feliatorului modern de pâine, cu dulapul ascuns în perete, dar şi cu binecunoscuta ladă de zestre, mult mai generoasă decât a românilor. Ca să ieşi din casă trebuie să treci printr-un hol, iar muzeograful spune că gaura din uşa care leagă cele două încăperi are menirea de a permite pisicilor să meargă afară fără a mai deranja stăpânul.

Foştii proprietari ai casei au găsit de cuviinţă să pună în hol cuptorul de pâine care încă îţi dă impresia că în câteva minute aceasta va fi servită fierbinte musafirilor.

Rodica Moldovan spune că întrebuinţarea cuptorului nu se opreşte la atât, ci după ce era făcută pâinea în el se uscau fructele pentru iarnă. În spatele casei stă la loc de cinste una dintre piesele de rezistenţă ale muzelui şi anume un arcan despre care se spune că ar fi folosit pentru a prinde tinerii ca să fie duşi în armată.

O versiune mai practică a legendei relatează că ar fi fost folosit pentru a imobiliza animalele. Şura găzduieşte o sumedenie de maşinării, majoritatea de lemn, folosite la activităţile zilnice sau agricole. Printre furca şi grapa făcute numai din lemn şi-au găsit loc şi dispozitive mai sofisticate de zdrobit cartofii fierţi şi multe altele.

“Am avut vizitatori din Franţa, Germania, Israel, Italia, Olanda, Belgia, Japonia şi Polonia. Toţi au fost impresionaţi şi le-a plăcut enorm. Pe plan local muzeul nu este prea cunoscut, ar trebui promovat mai mult”, mai spune Rodica Moldovan.

Porţile muzeului sunt deschise de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, iar preţul de intrare este de 5 lei.

 

5698 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro