Încă de mici, trebuie să insuflăm în mintea copiilor conceptul de egalitate. Elevii clasei a III-a A, îndrumați de prof. înv. primar Alina Voica, au participat, în cadrul Săptămânii Educației Globale, la proiectul „Egalitatea trebuie să fie reală”, concretizând această noțiune, dincolo de semnificațiile sale pur teoretice...
„Dacă dorim să trăim pe această planetă, e nevoie de o schimbare de atitudine”, spunea Albert Einstein, iar proiectul elevilor de la Colegiul „Andrei Mureşanu" din Bistriţa exact asta a încercat să surprindă. Proiectul a debutat luni, 16 noiembrie 2015, cu tema „Egalitatea... în imagini”, elevii având șansa să-și exprime viziunea artistică asupra discriminării.
Au înțeles în cadrul orelor de educație-civică faptul că un copil cu deficiențe are aceleași drepturi ca orice copil, că indiferent de culoarea pielii sau a limbii vorbite, indiferent de religie, toți suntem egali. Au intitulat sugestiv afișele - „Om printre oameni” (egalitate indiferent de dizabilități), „Sub același cer” (egalitate indiferent de religie), „Alfabetul de dincolo de cuvinte”, „Colaborare” (egalitatea între etnii) etc.
Tot în această zi, i-am invitat în clasa noastră pe colegii de la clasa a II-a B, secția maghiară, conduși de prof. înv. primar Bocskai Tunde, pentru a realiza împreună „Copacul prieteniei”, pe frunzele căruia fiecare elev și-a scris numele.
Cea mai amplă zi dedicată proiectului a fost joi, 19 noiembrie, cu tema „Dreptul la viață culturală proprie”. După parada porturilor populare românești și maghiare, 104 elevi de la secția română ( a III-a A și pregătitoare D ) și de la secția maghiară (IB, a II-a B și a III-a B) au intrat în sala de sport și au prezentat, pe rând, câte un scurt moment artistic, scopul activității fiind dezvoltarea capacității de recunoaștere a diversității, de reprezentare a specificului tradițional.
Au răsunat apoi cântece populare românești și maghiare, moment în care s-a dat startul învârtitei ardelenești și csardașului. „Poftiți pe la noi!” a fost activitatea care a încheiat evenimentele din cadrul Săptămânii Educației Globale, o activitate pe gustul copiilor și al… papilelor gustative - pentru că elevii au servit din mâncarea tradițională specifică: mămăligă cu brânză, pască, , kurtoskalacs, cozonac, prăjitură cu mere, langoși, zacuscă, scorușe, gogoși, kifli.
În urma activității derulate, elevii au conștientizat necesitatea și posibilitatea bunei conviețuiri, solidaritatea interumană pentru „a înainta împreună spre un mai bine comun".
Prof. inv. primar, Alina Voica,
Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița