Era considerată o podoabă a costumului popular iar tinerele fete nu se puteau mărita dacă nu ştiau să coasă un costum cum se cuvine. Se cosea câte un costum de la Crăciun până la Paşti şi încă unul de la Paşti la următorul Crăciun. Era foarte important la horă, mai ales pentru soacrele care cântăreau din ochi fiecare zadie, fiecare costum…!
Un inedit spectacol-instalaţie s-a desfăşurat ieri seară pe stadionul din Bistriţa – animat pentru câteva zeci de minute – de 1.250 de tienre fete care au purtat cu mândrie zadia tradiţională.
“Se cosea câte un costum de la Crăciun până la Paşti şi încă unul de la Paşti la următorul Crăciun. Era foarte important, la horă, să se vadă că ai costum popular cusut cum se cuvine. Soacrele mai ales stăteau cu ochii pe tinerele fete şi le comentau costumul care devenea astfel un simbol al stării sociale şi era important inclusiv zadia din spate, pentru că în timpul horei, cea din faţă nu era vizibilă…” a povestit Virginia Linul pentru Bistriţeanul.ro.
Zadiile – în mod special – ilustrau statutul fiecărei femei: "Tinerele aveau voie să poarte zadii cusute cu roşu, verde, sau alte nuanţe puternice, femeile trecute de prima tinereţe aveau voie să poarte doar zadii mai sobre, la care adăugau câteva fire de maro în timp ce văduvele purtau obligatoriu doar zadii simple şi negre…” a mai explicat Virginia Linul, adăugând că nicăieri în România zadia nu are diversitatea coloristică existentă în Bistriţa-Năsăud.
Zadia este practic "un tablou impresionant şi perfect, era o adevărată artă să coşi o zadie, iar dacă greşeai un fir sau o cusătură, stricai totul, trebuia să începi alta nouă. Se coseau cu cruciuliţă, cu jumătate de cruciuliţă, cu păşituri, cu mărgele, cu şipcă, cu ciucuri împletiţi – o bogăţie nemaipomenită de culori şi stiluri de a coase o zadie. Cred că doar vreo 10 femei mai ştiu să coasă în ziua de azi zadii, în Bistriţa-Năsăud, pe Valea Someşului…" a mai adăugat creatoarea populară – unul dintre spectatorii care au urmărit aseară evenimentul Manifest Zadia – îmbrăcată în costum popular…