Într-o societate în care tehnologia progresează cu o viteză ameţitoare - copiii fiind asaltaţi, de la cele mai fragede vârste, de o adevărată avalanşă de informaţii - educația se orientează din ce în ce mai acut către întoarcerea la natură:
După secole în care toate eforturile educatorilor s-au concentrat pe aducerea copiilor între pereţii clasei pentru a li se face educaţie, s-a constatat (nu fără o oarecare surprindere) că aceasta nu este cea mai fericită formă de educaţie.
Ca atare, a apărut nevoia acută de altceva: de aşa-numita întoarcere la natură, ca izvor de educaţie sănătoasă şi autentică.
În acest sens, preșcolarii grupei mari de la Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța cu povești” din Bistrița, condusă de prof. înv. preșcolar Gabriela Maier și Andreea Mîndrean, au desfășurat, zilele trecute, una dintre activităţile prevăzute în proiectul educațional „Educația outdoor”.
Proiectul se bucură de finanțare de la Consiliul Județean şi a fost derulat cu sprijinul Asociației de părinți „Căsuța cu povești” din Bistrița.
Copiii au avut bucuria de a participa la o excursie cu tema „O cale spre cunoaștere” şi au reuşit să viziteze atelierul creatoarei populare Virginia Linul, admirând costumele populare și descoperind tradițiile năsăudene.
Excursia a cuprins o serie de activități outdoor, preşcolarii fiind conduşi de educatoarele grupei la păstrăvăria din Cormaia, la izvoarele minerale de la Sângeorz-Băi şi la ferma din Dumitra.
Aşa au aflat preşcolarii grădiniţei „Căsuţa cu poveşti” care sunt activitățile în aer liber specifice fiecărui spaţiu vizitat: pescuit, hrănitul animalelor, ecologizare etc.
Este îngrijorător să constaţi faptul că prichindeii care stau din ce în ce mai mult în casă, în faţa monitoarelor de orice fel, ajung să cunoască natura numai din „poze” şi din filme. Este momentul şi avem obligaţia de a-i scoate „afară”.