În satele din Bistrița-Năsăud se respectă încă o tradiție străveche de Rusalii – sfințirea apelor și a holdelor, preotul împreună cu sătenii ieșind în „țarină” pentru slujba de sfințire. Slujba pentru ţarină cu belşug și ferită de calamităţi este una specială...
La Figa acest obicei se respectă de ani de zile... După slujba care are loc în Biserică, preotul Vasile Motogna, împreună cu un grup de credincioși au pornit în procesiune prin sat.
S-au oprit în centru, lângă o fântână pentru a sfinți apa (Aghiasma mică), apă care odată aruncată în grădini, livezi şi gospodării îi va feri pe localnici de furia naturii. De Rusalii, în tradiţia bisericească se spune că apa sfinţită şi rugăciunile preoţilor apără culturile de vremea grea, iar gheaţa şi insectele se îndepărtează de holde.
Sătenii au asistat și la slujba din mijlocul satului și au pornit apoi, cu apa sfințită spre case pentru a-și proteja gospodăriile de rele. Preotul și-a continuat drumul până la ogoare pe care le-a sfințit și s-a rugat pentru protejarea acestora de intemperiile naturii.
Sătenii nu au uitat nici de cununile din grâu încolțit cu care se împodobeau praporii, cununi împletite de tinerele fecioare din sat special pentru această slujbă deosebită.
Oamenii povestesc că în trecut preotul folosea la nunți, pentru miri aceste coroane din spice de grâu sfințite de Rusalii, fiind așezate pe creștetul mirilor până la apariția coroanelor din metal care se folosesc astăzi.