Deși s-a încercat în nenumărate rânduri evacuarea persoanelor care trăiesc în zona CPL, nu doar că acest lucru nu s-a reușit, ci s-a format o adevărată comunitate, care își duce zilele la limita sărăciei, în locuințe făcute din resturi. Aceasta numără aproape 60 de membri, printre care și copii, bătrâni și persoane cu handicap.
Pare greu de crezut, însă se întâmplă la nici 15 minute de centrul Bistriței. În zona industrială, mai exact în apropiere de fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului, trăiesc la limita sărăciei aproape 60 de persoane. Printre acestea se numără copii mici, bătrâni și chiar persoane cu handicap.
„Cele 57 de persoane (copii, tineri, adulți, persoane vârstnice, persoane cu handicap) pe care le-am ajutat au nevoie de sprijin în continuare, fiind necesară solidaritatea comunității bistrițene continuă pentru ca acești oameni nevoiași să nu sufere de foame, să fie mai îmbrăcați și cu mai multă speranță la trecerea peste această iarnă geroasă”, atrage atenția Crucea Roșie din Bistrița, care ieri le-a oferit acestor oameni alimente și îmbrăcăminte.
Poliția Locală și jandarmii au încercat de mai multe ori să evacueze persoanele care s-au stabilit aici, însă faptul că este vorba despre un spațiu privat a făcut acest lucru aproape imposibil. Mai mult, comunitatea respectivă s-a mărit, unele adolescente aducând pe lume copii chiar acolo în locuințele improvizate construite din resturile pe care acești oameni le adună de la ghenele de gunoi.
Autoritățile locale au încercat să îi determine pe acești oameni măcar să își facă acte și să se înscrie la medicii de familie, existând multe persoane care, în acte cel puțin, nu există. Aceștia se ocupă cu valorificarea fierului vechi găsit în tomberoanele din Bistrița, dar și cu cerșitul. O parte trăiesc din ajutoarele sociale și de boală primite de alți membri ai acestei comunități, formate din oameni stabiliți aici din întreg județul și chiar și din județe vecine.
Condițiile deloc umane în care acești oameni trăiesc sunt surprinse și de reprezentanții Crucii Roșii care i-au vizitat ieri:
„Am revenit la persoanele vulnerabile ce se află în situație de risc social și care îndură frigul și foamea la Bistrița în fiecare zi și noapte, în corturi improvizate, ce sunt construite din folie de plastic, cartoane sau metal și care trăiesc pe lângă calea ferată. Activitatea s-a realizat de către Crucea Roșie Română, Filiala Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Poliția Locală, prin care s-au dăruit pături groase, îmbrăcăminte groasă, alimente de imediată utilitate (carne și produse din carne, saci cu cartofi, ceapă, morcovi persoanelor nevoiașe, în îndeplinirea misiunii noastre umanitare și în dorința de a-i sprijini să supraviețuiască pe acești oameni care trăiesc în condiții de sărăcie extremă”, precizează directorul Crucii Roșii –filiala Bistrița-Năsăud, Marius Moldovan.
Foto: Crucea Roșie - Bistrița-Năsăud