Zeci de localnici din pasul Tihuța au descoperit o nouă sursă de a face bani în perioada verii – cultivă căpșuni. Anul acesta recolta este peste așteptări iar clienții nu lipsesc. Căpșunii uriași atrag zeci de trecători așa că oamenii nu trebuie să facă eforturi deosebite pentru a-i vinde...
Căpșunarii din Pasul Tihuța se bucură anul acesta de un sezon cum de multă vreme nu a mai fost. Delicioasele fructe sunt în plin proces de coacere și, până la finalul lunii, iubitorii de căpșuni pot da o fugă în Pasul Tihuța să se aprovizioneze. O parte din localnici permit chiar accesul în culturile de căpșuni de unde vă puteți culege singuri fructele.
La 1.200 de metri altitudine, în munți, luna iulie este perioada de vârf a culturilor de căpșuni. Majoritatea celor care cultivă căpșuni au doar câteva arii la dispoziție însă producția de anul acesta va fi suficientă pentru a pune ceva bănuți deoparte. Localnicii au aclimatizat un soi de căpşune care se coace și în munți. Și mai mult decât atât! Căpșunii din Pasul Tihuța sunt uriași, extrem de gustoși și sută la sută ecologici.
Dumitru Ciulea, unul dintre localnicii care vă așteaptă cu găleata plină de căpșuni frumoși în zona centralei eoliene din pasul Tihuța, spune că a început de multă vreme să cultive căpșuni însă abia de câțiva ani fructele s-au aclimatizat și rodul este foarte bun.
Tanti Maria lucrează și ea cât e ziua de lungă în grădină, la căpșuni. Are 30 de ari de teren cultivați cu căpșuni și femeia se declară mulțumită de cât a câștigat. „E multă muncă la ei, trebuie cosiți de două ori, pliviți, trebuie pus gunoi. Am vândut anul trecut căpșuni de 3000 de lei, așa că sunt tare mulțumită” povestește femeia.
Tudorel și Cristina sunt doi frați din Prundu Bârgăului care, pe perioada vacanței, au venit în Pasul Tihuța să își ajute mama și bunicii la căpșuni. Responsabilitatea lor este de a vinde căpșunii pe care i-au cules sub atenta supraveghere a mamei. Cei doi frați de 11 și 8 ani își adună bănuți pentru școală... Vor ca la începutul anului școlar să aibă hăinuțe și papuci noi, ghiozdane cu persoaneje din desene animate și caiete frumoase așa că au învățat să își laude marfa și îi îmbie pe cumpărători „să guste fără frică pentru că sunt ecologici”.
Familia Vancea are cea mai mare suprafață de teren din Pasul Tihuța pe care cultivă căpșuni – 1,2 hectare. Proprietarul, Vasile Vancea, spune că anul acesta a fost foarte bun pentru căpșuni și se așteaptă la o producție de peste opt tone la hectar. A început să cultive aceste fructe în urmă cu șase ani, pe o suprafaţă mică deoarece nu a știut cum vor evolua plantele în zona asta, extrem de friguroasă.
Cu timpul afacerea s-a extins și acum plantele iubesc clima și soarele de munte. Familia Vancea a încercat să acceseze fonduri europene pentru extinderea culturii dar nu a reuşit, aşa că face totul din buzunarul propriu.
În Pasul Tihuța, pe marginea DN 17 care leagă Transilvania de Moldova, sunt zeci de locanici care, până la finalul lunii vă așteaptă cu gălețile pline de căpșuni. O găleată căpșuni are 2-3 kilograme și costă 20 de lei.