Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  83 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Nimigea de Sus şi-a sărbătorit hramul

08/12/2015 08:33:43  
Parohia Nimigea de Sus din protopopiatul Năsăud s-a aflat în zi de sărbătoare, duminică, prilejuită de prăznuirea hramului bisericii parohiale din localitate, aflată sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Nicolae”. Cu această ocazie s-a lansat şi cartea „Istoria satului meu. Nimigea Românească - Nimigea de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud”.

Sărbătoarea nimigenilor a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei cu Litie, la care au luat parte numeroşi copii şi credincioşi ai parohiei, şi a continuat cu Sfânta Taină a Spovedaniei. În ziua hramului, un sobor de cinci preoţi alături de pr. paroh Coprean Cornel au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi ai parohiei, fiii satului, autorităţile locale şi judeţene, scriitori, cadre militare, jurnalişti şi mulţi alţi invitaţi de seamă.

În cuvântul de învăţătură părintele Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă”, filiala Bistriţa-Năsăud, a vorbit despre virtutea bunătăţii, plecând de la exemplul Mântuitorului nostru Iisus Hristos din pericopa evanghelică a Duminicii a 27-a după Rusalii şi exemplificând cu viaţa Sfântul Ierarh Nicolae.

La final a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii bisericii, dar şi pentru eroii satului căzuţi pe câmpul de luptă în primul şi cel de al doilea război mondial. Dată fiind perioada Postului Crăciunului în care ne aflăm, copiii şi tinerii din parohie au susţinut un scurt concert de colinde, înfrumuseţând astfel întreaga sărbătoare a comunităţii.

Dimensiunea duhovnicească a sărbătorii a fost dublată de una culturală, întrucât în continuare a avut loc lansarea cărţii sus-amintite în Căminul Cultural din Nimigea Românească.

Au luat cuvântul Mircea Runcan – primarul comunei Nimigea, Viorel Pupeză – fiu al satului şi fost prefect, Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Măgeruşan – autorul studiului monografic, dar, alocuţiuni au rostit şi alţi oameni de cultură.

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului s-au încheiat seara cu slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae, săvârşită de la ora 17.00 în biserica parohială.

Bucuria trăită de credincioşii nimigeni este cu atât mai mare, cu cât anul acesta se împlinesc 75 de ani de când se slujeşte în biserica de zid ce îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Comunitatea ortodoxă din Nimigea de Sus a fost până în anul 1985 atât parohie de sine stătătoare, dar şi filie a Parohiei Nimigea de Jos. Este cunoscută existenţa în sat a unei biserici din lemn ce data din secolul al XVII-lea, deşi este menţionată documentar doar din anul 1760.

Biserica veche din lemn nu se mai păstrează astăzi, pe locul ei fiind ridicată în anul 1940 biserica din zid ce poartă hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae”, care slujeşte şi astăzi ca biserică parohială. Biserica actuală a fost sfinţită în anul 1971 de către vrednicul de pomenire Î.P.S. Teofil Herineanu.

După zeci de ani în care biserica a fost doar zugrăvită la interior, între anii 1991-1996 pereţii interiori au fost împodobiţi cu pictură executată în tehnica ,,tempera”. În urma lucrărilor de pictare biserica a fost resfinţită în 28 septembrie 1997 de către Î.P.S. Irineu Bistriţeanul însoţit de P.S. Abel din Polonia. De-a lungul anilor au urmat apoi alte lucrări de restaurare exterioară, urmând a se face şi lucrări de restaurare interioară. 

Preot Coprean Cornel

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro