Numărătoarea inversă a anilor de liceu pentru elevii claselor a XII-a a început încă din primele zile a lunii mai. În data de 8 mai al acestui an, Sala Polivalentă din Bistriţa a găzduit festivitatea, precum şi balul majoratului al secţiei maghiare din Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu”.
Organizarea şi buna desfăşurare a acestui eveniment a fost asigurata pe lângă doamnele diriginte ale claselor a XII-a, şi de către profesorii secţiei maghiare, ajutaţi fiind de elevii claselor a XI-a, iar partea financiară a fost asigurată de Asociaţia Datura (infiinţata de către părinţii şi profesorii secţiei maghiare).
Evenimentul dedicat Majoratului a început la ora 16, cu intrarea celor 57 de elevi, purtând uniforma CNAM, fiind insoţiţi de doamnele diriginte, întâmpinaţi de ropote de aplauze din partea părinţilor, invitaţilor, profesorilor, precum şi din partea foştilor elevi.
După binecuvântarea celor doi preoţi: d-nul Kelemen Sándor (pastor baptist) şi d-nul András Péter (părinte reformat), a urmat discursul domnului Antal Attila, director adjunct al Colegiului Naţional “A. Nureşanu”. La începutul discursului domnul director adjunct a transmis gândurile şi urările de succes din partea domnului primar al municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu.
În discursul susţinut, d-nul director adjunct a prezentat un scurt istoric al acestui eveniment dedicat Majoratului, precum şi semnificaţia simbolurilor, din acest obicei caracteristică oricărei şcoli maghiare din Transilvania, care îşi păstrează tradiţiile.
În prima parte a evenimentului, pe lângă diplomele înmânate de către doamnele diriginte, cei 57 de elevi au primit şi o panglică, simbolizând Majoratul elevilor. Elevii claselor a XII-a prin limbajul poeziei şi a muzicii şi-au exprimat respectul şi mulţumirea faţă de părinţi şi profesori.
După o scurtă pauză a urmat Balul. În tradiţia evenimentului dedicat Majoratului, tinerii care împlinesc 18 ani sunt insoţiţi de către părinţi şi profesori la serbarea primului lor bal. Acesta a fost deschis de valsul elevilor, fetele purtând rochii albe, de mireasa, simbolizând puritatea, iar băieţii in costume negre, adecvate acestui dans. Acest moment plin de emoţie, sensibilitate, eleganţă şi graţie, a cărei coreografie a fost realizată de doamna profesoară Antal Annamaria, a fost punctul culminant al serii, urmat de un vals părinte-elev.
Această sărbătoare a fost primul din şirul lung al evenimentelor dedicate sfârşitului de ciclu liceal, urmat fiind de Serenada dată de elevi profesorilor şi de Festivitatea de încheiere al anului şcolar.
Poenar-Rus Eva