O savarină cu dinţi este una dintre operele de artă care au ieşit din mâinile unei tinere de 22 de ani. Este doar una dintre bunătăţile făcute de Crina Biriş, o bistriţeancă studentă la Arte şi Design. Face artă din blat de tort şi marţipan, iar torturile ei pur şi simplu te cuceresc.
Pe Crina am cunoscut-o pe Facebook şi este omul care te cucereşte din prima. Foarte veselă şi îndrăgostită de ceea ce face, vorbeşte despre creaţiile ei cu mult drag. Ne-a povestit că a fost elevă a Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa. Iubeşte arta şi îi place să îşi pună imaginaţia şi creativitatea la încercare, iar în urmă cu patru ani şi-a dorit foarte mult să lucreze ca şi cake-designer într-o cofetărie. La recomandarea profesorului Marcel Lupşe a ajuns în laboratorul cofetăriei Cristina.
„Atunci s-a deschis o altă lume, o lume a dulcelui care m-a fascinat. Am acumulat experienţă în domeniu timp de doi ani, după care am început studiile la Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca şi în paralel lucrasem ca si cake designer, ceea ce m-a făcut să ajung la conlcluzia că pot combina aceste două domenii: arta şi decorul pentru torturi”, ne-a povestit Crina Biriş.
Foloseşte clasicul blat de tort şi cremă, însă adevărata muncă şi operele de artă ies atunci când Crina pune mâna pe pasta de zahăr. Modelează acest material cu uşurinţă şi poate crea absolut orice îi trece prin minte. Pentru ea, un tort e o lucrare pentru care se dedică total şi face exact ce ştie mai bine: artă pe blat de tort.
„Materialul este asemănător cu plastilina sau fimo fiind la fel de flexibil şi uşor modelabil. Este cunoscut sub numele de marţipan de majoritatea persoanelor, dar de fapt este pastă de zahăr, icing”, ne-a mai spus Crina.
Personaje din filme, ceasuri, căsuţe, un balaur ce îşi păzeşte ouăle sau chiar o corabie atacată de o caracatiţă sunt o parte dintre creaţiile Crinei. Fiecare tort în parte spune o poveste şi are în spate multe ore de muncă.
Dacă unele dintre torturi sunt de-a dreptul adorabile, Crina a creat şi câteva despre care se poate spune că sunt înfricoşătoare, dacă stăm să ne gândim că până la urmă este ceva ce poate fi mâncat. O savarină cu o gură mare şi dinţi imenşi este una dintre cele mai inedite creaţii pe care Crina le-a făcut.
„De multe ori oamenii cred că sunt lucrări realizate din ceramică sau alt material, nicidecum o pastă comestibilă. Reprezentarea complexă a tortului face clientul să-şi pună întrebarea ,, dar cum pot mânca asta?’’ sau ,, vreau să-l păstrez’’ ori ,,îmi e milă, nu pot’’ – ne mai povesteşte tânăra bistriţeancă.
În ceea ce priveşte timpul de realizare al unui tort sau preţul, Crina ne-a explicat că totul variază în funcţie de complexitatea lucării. Clienţii trebuie să ţină cont de faptul că nu este un simplu tort realizat din blat şi cremă şi că pentru o astfel de creaţie se lucrează destul de mult, că detaliile sunt realizate cu multă atenţie şi migală şi că până la urmă este artă comestibilă.
În prezent Crina lucrează ca şi cake-designer la un laborator din Cluj-Napoca şi îşi continuă studiile la Universitatea de Arte şi Design, iar în timpul liber, de fiecare dată când are ocazia face torturi inedite care pur şi simplu te cuceresc.